Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 2.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Padesáté AFO začíná právě dnes. Bude vzpomínat, nabídne ale i exkluzivní hosty

Kultura

14.4.2015

Autor: jap

Padesát let. Festival Academia film patří k Olomouci už půl století. Jeho jubilejní ročník začne dnes hned na několika místech v Olomouci. Kromě retrospektivy, která bude letos nosným tématem, nabídne tradičně i zajímavé hosty. Tím hlavním bude letos biolog Richard Dawkins.

Academia Film Olomouc 2015 from AcademiaFilmOlomouc on Vimeo.

Už dnes večer začne v Olomouci padesátý ročník AFO. “Výročí si žádá ohlédnutí zpět. Připravili jsme proto sekci AFO retro, kde uvedeme oceňované snímky z minulých let,” přiblížil mluvčí festivalu Ondřej Čížek. Publikum tak uvidí například legendární dokumentární mystifikaci Ropáci Jana Svěráka. “Sekce AFO retro také poodhalí, jaký měl totalitní režim dopad na vědu, a umožní návštěvníkům zhlédnout faktické, netelevizní dokumenty, které se v Československu vytvářely na obranu vůči ideologické moci. Dokumenty doplní instruktážní videa Veřejné bezpečnosti, jejichž smysl objasní historik a archivář Petr Cajthaml, zabývající se vlivem normalizace na televizní publicistiku,” prozradil Čížek.

Hlavním hostem festivalu bude letos biolog Richard Dawkins. Ten vystoupí hned několikrát, do Česka vůbec poprvé přiveze i projekt Origins Dialogue. “Je to jeden z nejlepších vědeckých dialogů dnešní doby. Na jednom pódiu se tak sejdou dvě ikony světové vědy – spolu s Dawkinsem i teoretický fyzik Lawrence Krauss,” láká Čížek.
V rámci padesátého ročníku AFO představí pořádající Univerzita Palackého i svou horkou novinku na poli popularizace vědy. V pátek totiž otevře Pevnost poznání, unikátní interaktivní centrum, v němž zejména menší návštěvníky hravou formou doslova vtáhne do zájmu o nejrůznější vědecké obory. A právě zde, v budově bývalého vojenského skladu v areálu Korunní pevnůstky, se odehraje i zmiňovaný dialog dvou slavných vědců.

Kompletní program festivalu najdete v našem Přehledu akcí »
Na festival je už v této době akreditovaných zhruba tři a půl tisíce návštěvníků. “Do soutěžních kategorií letošního ročníku festivalu se navíc přihlásilo neuvěřitelných 530 snímků, přičemž v mezinárodní soutěži bude o hlavní cenu soupeřit devatenáct filmů a v české pak šestnáct snímků, stejně jako v soutěži krátkých filmů. Mezi favority letošního ročníku patří například vítězný snímek prestižního filmového festivalu Life Sciences 2014 Mikrozrození nebo americký dokument Cowspiracy: Klíč k udržitelnosti, jehož oscarový režisér Darren Aronofsky označuje za jeden z nejpalčivějších dokumentů současnosti. Ceny festivalu budou předány v sobotu 18. dubna od devatenácti hodin v kině Metropol a slavnostním večerem opět provede herec a moderátor Tomáš Hanák,” uzavřel Čížek.

jap

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip