Reklama

Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund, venku je 21.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pády zdí: město zaplatí statické posudky
 na všechny budovy v historickém centru

Zprávy z regionu

29.10.2012

Autor: Jan Procházka

Týden po pádu střešní římsy z polikliniky Spea přichází olomoucká radnice doslova s balíkem opatření. V první řadě chce prověřit všechny vlastní budovy v historickém centru, statický průzkum také zaplatí všem majitelům ostatních nemovitostí. A ke kulatému stolu chce pozvat i památkáře, se kterými chce diskutovat o jejich postoji k opravě budov v centru.

Nedá se to vyřešit ze dne na den a dokonce ani z měsíce na měsíc, ale začínáme jednat, zní z olomoucké radnice. Na dnešní mimořádné tiskové konferenci to řekl primátor Martin Novotný, podle kterého o situaci kolem pádů budov v centru jednala rada města spolu se zástupci stavebního úřadu a první výsledky už jsou dohodnuté: "V prvé řadě si musíme udělat pořádek ve vlastním majetku, což znamená, že začneme prověřovat všechny naše budovy. Majitelům nemovitostí v památkové zóně potom nabídneme, že jim statický průzkum uhradíme," shrnul nejzásadnější výsledky dosavadních jednání primátor. V nejbližších dnech radnice vypíše soutěž na firmu, která průzkumy provede. "Bude to certifikovaná odborná firma, v republice jich působí jen několik. S majiteli nemovitostí bude komunikovat pověřená osoba. Věříme, že většina na naši nabídku přistoupí, je i v jejich zájmu, aby budovy byly bezpečné," přiblížil tajemník radnice Jan Večeř. Město ale majitelům nemůže nařídit, aby k sobě statiky pustili, pokud není evidentní, že je budova poškozená. "Zákon nám neumožňuje na majitele tlačit silou, soukromé vlastnictví je naštěstí posvátné," upozornil tajemník. V první etapě navrhují radní prověřit ulice Pavelčákova, Riegrova, 28. října, 8. května a Opletalova. Ještě letos bude na posudky uvolněno čtyři sta tisíc korun, v rozpočtu na příští rok bude částka jeden milion korun. Jeden posudek stojí podle náročnosti zhruba deset až patnáct tisíc korun a trvá i několik dnů.

Dalším z kroků bude diskuze se všemi zaintresovanými institucemi u kulatého stolu. Pozvánku obdrží odborníci z řad statiků, stavební úřad a hlavně zástupci památkového ústavu. "Domníváme se, že uzrál čas na diskuzi o některých postojích Národního památkového ústavu. Z našeho laického pohledu se totiž zdá, že cenou za trvání na dodržení určitých původních technologií a použití původních materiálů by mohla být nižší míra bezpečnosti. V dnešní době je totiž zátěž na budovy mnohem vyšší a je potřeba otevřít debatu o tom, zda by v určitých případech nebylo bezpečnější raději použít moderní technologie či materiály," zmínil Martin Novotný a zdůraznil, že rozhodně nechce vyhlásit památkovému ústavu válku. "Naopak. U kulatého stolu chceme najít odpovědi a řešení," ubezpečil primátor.

Město se také bude zabývat diskutovaným vlivem tramvajové dopravy. "V dobách před vybudováním nové tratě ulicí Kosmonautů jezdilo centrem dvakrát tolik tramvají a nic se nestalo. Teď máme navíc přísně stanovené rychlostní limity, které dřív nebyly," hájil tramvaje náměstek primátora Ivo Vlach a poukázal na loňské šetření, podle kterého za pád zdi na ulici 8. května tramvaje nemohou. "Spíš bych hledal souvislost s tím, že obě budovy byly poměrně čerstvě po rekonstrukci," doplnil primátor Novotný. A právě dohled nad rekonstrukcemi je dalším krokem, který radnice hodlá podniknout. Od nynějška bude město daleko přísnější při dozoru na udržovací a stavební opravy. "V případě, že se zasahuje do nosných konstrukcí, bude stavební úřad vyžadovat vyjádření statika, že stavební úprava či udržovací práce neovlivní mechanickou odolnost a stabilitu stavby s důrazem na posudek atik a říms," popsal Jan Večeř.
Primátor také slíbil, že se rada bude při přípravě rozpočtu na příští rok zabývat odkládanou opravou ulice 8. května. "Pokusíme se to co možná nejvíce urychlit," sdělil Novotný. V současné době se se zahájením rekonstrukce počítá na rok 2015.

Jan ProcházkaWeb: twitter.com/jan__prochazka

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941