Reklama

Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie (výročí: Květnové povstání českého lidu), venku je 12.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pamětníci pozor, v Olomouci bude opět jezdit tramvaj číslo tři. A s ní také pětka

Zprávy z regionu

30.5.2013

Autor: roc

Zajímavé změny čekají koncem letošního roku olomouckou městskou hromadnou dopravu. Do ulic se po několika letech vrátí tramvaje s číslem 5 a po ještě podstatně delší době dokonce i linka číslo 3. To vše díky otevření nové trati, která spojí centrum města se čtvrtí Nové Sady, pro začátek s jejím okrajem u Trnkovy ulice. Vzápětí by ale měla následovat druhá etapa, která tramvajovou trať posune dále do nitra lidnatého sídliště.

Z provizorní konečné na křižovatce ulic Rooseveltova a Trnkova budou jezdit dvě linky: jedna zamíří od tržnice dále na náměstí Hrdinů a k nádraží, druhá pak u tržnice odbočí vpravo na třídu Kosmonautů a pak opět k nádraží. O tomto a dalších krocích v souvislosti s rozšířením tramvajové dopravy ve městě jednala v květnu městská rada. "Vybírali jsme z několika variant, podklady pro nás připravil odbor dopravy, který si nechal zpracovat rozsáhlý průzkum a sčítání cestujících. Věřím, že jsme na základě těchto pečlivě připravených podkladů rozhodli dobře a že budou cestující z Nových Sadů s novou tramvajovou tratí spokojeni," řekl olomoucký primátor Martin Novotný.
Městská rada rozhodla mimo jiné i o tom, že se nebude rušit linka číslo 6, jak se o tom původně v souvislosti se spuštěním nové trati uvažovalo. Rozhodovalo se ale především o intervalech spojů pro jízdní řád nové trati. Cestujícím z Nových Sadů pojede ve všední dny každou hodinu šest spojů. Linka číslo 3, která zamíří k nádraží přes centrum, pojede po patnácti minutách, linka číslo 5, jež k nádraží pojede přes třídu Kosmonautů, vyrazí vždy po třiceti minutách.
Jiný režim spojů bude platit během víkendů. V průběhu sobot a nedělí bude interval odjezdů z konečné u Trnkovy ulice patnáct minut. Linka číslo 3 ovšem nebude v tyto dny jezdit až na nádraží, protože hustota spojů v centru by přesahovala víkendové potřeby. "Cestující, kteří budou chtít pokračovat dál směrem k nádraží, vystoupí na náměstí Hrdinů, kam přijede vždy zhruba dvě minuty poté linka číslo 4, na níž si přesednou," vysvětluje vedoucí dispečerského provozu olomouckého dopravního podniku Jiří Dostál. Oboustranná tramvaj linky číslo 3 mezitím zajede do Sokolské ulice, kde řidič přejde na opačný konec soupravy a za chvíli vyrazí zase směrem na Nové Sady. Také ve směru od nádraží na Nové Sady budou jednotlivé spoje časově sladěny tak, aby po příjezdu linky 4 na náměstí Hrdinů za okamžik přijela ze Sokolské ulice tramvaj číslo 3 a převzala cestující ve směru na Nové Sady.

Radní rozhodovali také o názvech zastávek a i toto téma se neobešlo bez diskuze. Otázkou totiž bylo, jak pojmenovat provizorní konečnou zastávku. Nakonec, po poradě s komisí městské části Nové sady, byl vybrán název Trnkova. Ve hře bylo převzetí názvu nedaleké autobusové zastávky U Učiliště, to však neprošlo z více důvodů, mimo jiné i proto, že sousední škola už není učilištěm, ale střední školou. Jinou variantou byl název Rooseveltova, což by ale znamenalo nutnost upravit název dnešní stejnojmenné autobusové zastávky na Rooseveltova, U Přejezdu. Nový název Trnkova bude platit jak pro tramvajovou, tak pro blízkou autobusovou zastávku, dosud pojmenovanou U Učiliště. Další dvě tramvajové zastávky ponesou názvy V Kotlině a Šantovka.
Nová tramvajová trať se staví od května loňského roku a první cestující by se jí měli svézt už koncem letošního roku. Na letos dokončenou první etapu by měla co nejdříve navázat etapa druhá, která je nyní ve fázi projekčních příprav.

roc

Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

Dámské boty Kacper opět na skladě.

Udělejte si radost a pořiďte si nové boty.

Podívejte se na kvalitní pánské a dámské boty co jinde nekoupíte.

Obuv Hulman
Denisova 19
772 00 Olomouc
Otevřeno máme:
Po-Pá-9-18 hod.
So-9-12 hod.