Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Paschalia olomucensia oživí kulturu ve městě: čeká vás čtení Bible i originální výstava

Kultura

3.4.2014

Autor: barsi

Od 4. do 30. dubna se v Olomouci uskuteční druhý ročník uměleckých performancí souvisejících s paschálním cyklem. Unikátní kulturní projekt Paschalia olomucensia zaštiťují olomoucký primátor Martin Major a olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Organizátoři připravili bohatý kulturní program. Už nyní se mohou zájemci těšit na unikátní čtyřiadvacetihodinové čtení Bible, koncerty vážné a chrámové hudby v podání Wallingerova kvarteta či Czech Virtuosi, vystoupení Rapsodického divadla s pořadem Démanty a slzy či promítání filmů v kině Metropol. Ty budou celkem dva – Evangelium podle Matouše (velkofilm oceněný cenou Emmy) a Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Poslední zmíněný vznikl u příležitosti loňského 1150. výročí příchodu věrozvěstů na Velkou Moravu.

Troufnete si na čtyřiadvacetihodinové čtení Bible?

Celodenní a celonoční čtení z Bible, které má své počátky v Římě, mělo loni u Olomoučanů velký úspěch a proto je zařazeno i letos "Po dobu 24 hodin, a to včetně nočních a časně ranních hodin, se loni v kapli olomoucké radnice vystřídalo na dvě stovky mladých i těch dříve narozených, studentů i pracujících, věřících i nevěřících obyvatel Olomouce, aby se stali součástí této jedinečné události. Věříme, že letos bude návštěvnost stejně úspěšná," uvedl za organizátory Josef Kořenek. Čtyřiadvacetihodinové čtení Bible začne v kapli sv. Jeronýma na olomoucké radnici ve středu 9. dubna v 17 hodin. Číst se bude několik starozákonních spisů. "Za První a Druhou knihou Mojžíšovou budou následovat obě knihy Samuelovy a obě knihy Královské. Starý zákon je totiž nedílnou součástí křesťanské Bible. Zejména pak Druhá kniha Mojžíšova obsahuje příběhy, které se připomínají a slaví o Velikonocích, židovských i křesťanských," dodal Kořenek.

Charitativní putovní výstava přiblíží nemoc motýlích křídel

Už tento pátek v Olomouci vypukne charitativní výstava velkoformátových fotografií Lucie Robinson, která je součástí osvětové kampaně "12 plus 12". Tu organizuje sdružení DEBRA ČR, podporující nemoc motýlích křídel. Výstava bude k vidění v Křížové chodbě kostela sv. Michala na Žerotínově náměstí až do 30. dubna. "Už 4. rok se snažíme projektem 12 plus 12 ukazovat, jaký je svět lidí trpících nemocí motýlích křídel, a zároveň získat pro naše pacienty podporu, a to nejen materiální. Je nesmírně důležité, aby si byli vědomi toho, že na svoji nemoc nejsou sami, ale že jsou tu lidé, kteří mají chuť jim pomoci," říká patronka sdružení DEBRA ČR Jitka Čvančarová, která se na projektu od počátku podílí. Zúčastní se i olomoucké vernisáže konané v pátek 4. dubna ve 13 hodin v kostele sv. Michala. Tématem fotografií je sounáležitost a blízkost, kterou známá fotografka Lucie Robinson ztvárnila s předními osobnostmi našeho veřejného života. K těm patří například Tomáš Klus, Jiří Bartoška, Lejla Abbasová, David Koller, Aňa Geislerová nebo Dan Bárta.Cílem charitativní výstavy fotografií je seznámit veřejnost s pocity a nelehkým životem pacientů s nemocí motýlích křídel. Výstava je v Křížové chodbě kostela sv. Michala otevřená každý den do 17 hodin.

barsi

Reklama

MORAVSKÁ FILHARMONIE

Katalog firem » Kultura a umění » Hudba

Moravská filharmonie se řadí k předním orchestrům v České republice. V jejím čele stály významné osobnosti české kultury. Při propagaci soudobé české a světové hudební tvorby vystoupi...