Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 3.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Paschalia olomucensia vrátí do Olomouce dávné tradice. Čeká nás čtení Bible i Spiritual kvintet

Kultura

4.3.2015

Autor: barsi

Od 16. března do 26. dubna se v Olomouci uskuteční třetí ročník unikátního kulturního projektu Paschalia olomucensia. Tentokrát v rámci výročí 1200 let od narození svatého Metoděje. Program bude nabitý a už nyní se mohou zájemci těšit na Spirituál kvintet, vystoupení Teátru Víti Marčíka, unikátní projekt celodenního a celonočního čtení z Bible nebo výstavu fotografií Člověk a víra.

Paschalii olomucensii zahájí v pondělí 16. března divadelní představení Teátru Víti Marčíka nesoucí příhodný název Moravské pašije. Tato inscenace je připravena pro předvelikonoční, postní dobu. Stále méně lidí ví, proč se Velikonoce slaví, a slovo "pašije" začíná být velmi cizí. Tradice pašijí se vytrácejí anebo zůstávají jen v kostelích. Přitom pašije, příběhy o utrpení a smrti Ježíše Krista, mají velkou a bohatou historii. V každé obci se před Velikonocemi pašije hrály, zpívaly, ztvárňovaly. A do Olomouce se letos vrátí v osobitém podání Víti Marčíka a jeho divadla.

V pondělí 30. března v 16 hodin se za přítomnosti autorů-fotografů a dalších významných hostů uskuteční v Křížové chodbě kostela sv. Michala slavnostní zahájení výstavy velkoformátových fotografií Člověk a víra. Vernisáž hudebně doprovodí Jiří Pavlica a Josef Fojta z Hradišťanu. "Jedná se o výstavu působivých fotografií, na kterých se snoubí hra se světlem v nádherných prostorách českých katedrál se setkáními mládeže a poutěmi do Izraele a Říma. Fotografové na nich uměleckou a dokumentární formou zachytili významné církevní události let 2013 a 2014," přiblížil za organizátory Josef Kořenek. Výstava bude otevřená až do 26. dubna, a to denně do 17. hodiny.

Po vernisáži se program přesune do prvního patra olomoucké radnice, kde v kapli sv. Jeronýma začne jedinečné čtyřiadvacetihodinové čtení Bible, které má své počátky v Římě a v uplynulých letech mělo u Olomoučanů velký úspěch. "Po dobu 24 hodin, a to včetně nočních a časně ranních hodin, se loni v kapli olomoucké radnice vystřídalo přes dvě stovky mladých i těch dříve narozených, studentů i pracujících, věřících i nevěřících obyvatel Olomouce, aby se stali součástí této jedinečné události. Věříme, že i letos bude návštěvnost úspěšná a z čtení Bible se stane olomoucká tradice," uvedl Josef Kořenek. Čtyřiadvacetihodinové čtení Bible začne v kapli sv. Jeronýma v 17.30 hodin a pokračovat bude až do úterního podvečera.

V úterý 14. dubna si na své přijdou všichni fanoušci známé skupiny Spirituál kvintet, první české folkové skupiny, která vznikla už v roce 1960. V Olomouci vystoupí v kostele Panny Marie Sněžné v 19 hodin.

Bližší informace na www.paschaliaolomucensia.cz.

barsi

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip