Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 3.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pátek třináctého startuje nabitý víkend: začínají Svátky města, Bounty Open Air, Tátafest, Mezi námi

Tipy a názory

13.6.2014

Autor: Martina Burýšková

Pátek třináctého? Ne, rozhodně není důvod k obavám. Naopak. Začíná druhý červnový víkend a co se týče programu a zábavy, bude mimořádně bohatý. Pátek třináctého si třeba nenechají ujít hasiči, kteří otevírají veřejnosti požární stanice po celém kraji, největším lákadlem tohoto víkendu ale budou zřejmě Svátky města Olomouce s řádně našlapaným programem. Pozvánku pro vás má také Bounty Rock Café Open Air s Bártou, Střihavkou i legendárními Jethro Tull´s Ian Anderson. Vyrazit objevovat můžete také nabídku veletrhu Mezi námi nebo Tátafest.

Olomouc slaví svůj svátek: čeká nás historický průvod, hodování i velký koncert na náměstí

Ať už jste Olomoučan každým coulem, nebo jen host, dnes a zítra v sobotu se určitě nevzdalujte z Olomouce! Už za chvíli totiž odstartují Svátky města se svým bohatým programem. Jako předvoj právě na náměstí probíhá Flerjarmark, v 15:30 město rozduní koncert Jumping Drums a v 17:00 vyrazí z Horního náměstí historický průvod ke cti svaté Pavlíny patronky města. O hodinu později spočinou ostatky patronky v poklidu chrámu sv. Mořice a v 19:00 oslaví první sváteční den koncert Michala Hrůzy & kapely Hrůzy.
Druhý den pak vypukne nabitý program naplno. Těšte se na řemeslný jarmark s dílnami, uvidíte také plno ukázek řemeslnické zručnosti – od košíkářství, kovářství, drátování, až po tkaní na stavu či malířství. Celý den tu budou znít zajímavé koncerty, vystoupení divadel, samozřejmě si nenechte ujít Hanácké hodování, ve Smetanových sadech nás čeká projekt oživení olomouckých parků Zaparkuj, vydat se můžete také na komentovanou prohlídku po sadech v rámci Víkendu otevřených zahrad, s pozvánkou se přidala také Pevnost poznání. Centrum Semafor zve na koloběžky pro malé i velké, kino Metropol chystá v parku promítání, večer si pak užijete letní kino nebo freestyle noční show Superheroes Night Show.
Jako novinka už nyní oslňuje na několika zajímavých místech v Olomouci světelné objekty pod názvem Czech the Light. A od čtvrtka do soboty také běží na Floře veletrh Mezi námi o sociálních službách, pro aktivní seniory i s handicapiádou. Více hledejte zde.

Pátek třináctého otevírá všechny požární stanice

Toužili jste vždycky nakouknout pod pokličku práce hasičů? Prohlédnout si jejich náčiní, zbrojnici a odhalit, jak to v té jejich službě chodí? Tak se vydejte do některé z požárních stanic kdekoliv v Olomouckém kraji. Právě v pátek třináctého se otevírají všechny bez rozdílu a veřejnost tak má jedinečnou příležitost se přijít podívat. Hasičské zbrojnice jsou určitě lákadlem nejen pro malé návštěvníky, ale i pro ty velké. Dozvíte se mnoho zajímavých informací, prozkoumáte vybavení a techniku a prozkoušet se můžete v připravených testech. U nás v Olomouci je požární stanice otevřena do 14 hodin. Více se dočtete zde.

Na Svatém Kopečku budou v sobotu létat koule. Kdo se stane jejich mistrem?

Nemusíte se bát, tyhle koule budou docela neškodné. Budou totiž pétanguové. Na Svatém Kopečku a na místním hřišti SK vedle restaurace Na Fojtství se bude rozhodovat o mistrech republiky i o tom, kdo bude Česko reprezentovat na mistrovství Evropy v následujícím roce. Šestnáct nejlepších trojic se o titul a reprezentační dres utká v sobotu 14. června. Zahájení soutěže proběhne už v 9 hodin, tak si mistry pétanque nenechte ujít. Více se můžete dočíst zde.

Svátky města hostí i veletrh Mezi námi: ochutnejte z nabídky sociálních služeb, sportu i zdravého životního stylu

Hledáte inspiraci, pohyb, odpočinek i poučení? Pak si nenechte ještě dnes a zítra ujít na Výstavišti Flora Olomouc veletrh Mezi námi. Nebude však "pouhou“ nabídkou služeb a pomůcek pro handicapované. Kromě sedmdesátky neziskových a humanitárních organizací, občanských sdružení a chráněných dílen z celého kraje vás tu překvapí také program z oblasti zdravého životního stylu, lázeňství či wellness. V pátek tu třeba uvidíte přehlídku čínského tance, orientálních tanců či vystoupení olomouckého baviče a imitátora Ládi Balage. V sobotu je pak na programu třeba hudební vystoupení Kyklop bandu, Den dětí na kolečkových bruslích, ukázky výcviku asistenčních psů nebo taneční a hudební vystoupení Společenství Romů na Moravě, které, zdá se , předvede pestrý čardáš...
A v rámci již zmíněných Svátků města se nabízí také Víkend otevřených zahrad, který v sobotu zdarma otevře sbírkový skleník s komentovanou prohlídkou, a stejně tak provede i Smetanovými sady nebo Rozáriem. Více zde.

Rocková událost v Olomouci: Ian Anderson doveze na Bounty Rock Cafe Open Air Jethro Tull´s

Pro všechny rockery bude doslova jako stvořený sobotní program na Korunní pevnůstce. Ve 12 hodin se otevřou její brány a už o hodinu později na zazní první rocková nálož – Olomoucká sepergroup. Další na řadě bude ALICE a Danem Bártou, v 16:30 zahraje Hudba Praha, poté Česká supergroup v podání Střihavky, Pavlíčka, Meiera, Dragouna, Kulhánka a Hrubého a nakonec jako zlatý hřeb Ian Anderson s legendárními Jethro Tull´s. "Letošní ročník slibuje opravdu skvělou atmosféru, perfektní nazvučení a navíc i novou velkoplošnou obrazovku vedle pódia. Neváhejte! Některé věci se prostě neopakují," láká Neumann. Ještě dnes, v pátek, si lístky můžete koupit za 800 korun v síti Ticketstream nebo v Bounty Rock Cafe, v den koncertu budou už za 990 korun. Více můžete číst zde.

Všichni tátové na Tátafest!

V neděli nás, a především všechny otce, táty a tatínky, čeká Tátafest – neboli neformální happening u příležitosti Dne otců. Tradičně se slaví třetí neděli v červnu, a tak se můžete třeba spolu s celou rodinu vydat v neděli 15.6. od 10 do 16 hodin do Smetanových sadů k restauraci Fontána. Užijete si tu bubnování, němé grotesky s živým doprovodem amerického pianisty Roberta Israela, Live music superheroes, krátce před 15. hodinou se bude udělovat ocenění Táta roku, pak přijde na řadu Bombarďák a chybět nebudou ani adrenalionové lanové aktivity, indiánské teepee, skákací boty nebo deskové hry. A pozor – všichni tátové vítáni. :-)

Pomozte zdravotně znevýhodněným: zkuste Rally kachničky!

Chcete pomoci dobré věci? Absolvujte Rally kachničky 2014. Co prosím? Jednoduše si přijďte koupit na kachničku, pak je vhodíte do Mlýnské potoka a nejzdatnější plavkyně dostanou cenu. Kachnička stojí 50 korun, koupit ji můžete na informacích v Galerii Šantovka, v sídle InternetPoradna.cz v Olomouci Wurmova 7 a dalších místech. Nasadit do závodu ji můžete v neděli 15. června do závodu před Šantovkou a pak už vám nezbude než ji držet pěsti! A když třeba nevyhrajete, podpoříte tím jednat činnost této neziskové organizace, ale také lidi se zdravotním znevýhodněním a seniory.

Martina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Reklama

GM SPORT

Katalog firem » Sport » Půjčovny sportovního vybavení

BĚŽKY – LYŽE – SNOWBOARDY - prodej - bazar. Půjčovna lyžařských setů na celou sezonu – již od 990 Kč (lyže, boty, hole, přilba). Prodej - výhodné nové běžkové sety (běžky, vázá...