Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Beerfest vypukne už za pár dní. Nabídne
 i jeden z posledních koncertů kapely Kryštof

Zprávy z regionu

13.6.2011

Autor: Jan Procházka

Dlouho to s ním vypadalo bledě, mračna se však nakonec rozestoupila a olomoucký pivní festival našel nové útočiště. Do jeho startu teď zbývá devět dnů a pořadatelé hlásí: "Jubilejní desátý Beerfest si opravdu užijete. Zašlapali nás do bahna, prodali nám rodnou hroudu pod nohama, ale nevzdáváme se. Máme nové místo, nový termín a spoustu žízně."

Jubilejní desátý Beerfest vypukne 22. června v Korunní pevnůstce. Tedy jen pár metrů od místa, kde v roce 2002 začínal. Návštěvníci si budou moci vybrat z více než sta druhů piv, které jim nabídne pětatřicet pivovarů ze všech koutů republiky. Prostor letos opět dostanou i populární minipivovary. Své pípy tak roztočí například zámecký pivovar z Oslavan, rodinný pivovar Bravůr z Loučné nad Desnou nebo šumavský pivovar Kout. Chybět však nebudou ani notoricky známé značky jako Staropramen, Velkopopovický Kozel či Gambrinus. Návštěvníci budou moci ochutnávat nejen klasickou produkci pivovarů, ale také různé speciály, které běžně na čepu nebývají. "Je to nabídka pro znalce, fajnšmekry či hledače nových pivních chutí, kteří by se jinak k pivům těchto malých producentů nedostali," vysvětlil hlavní organizátor Pavel Spálený. O pivo se bude na Beerfestu i soutěžit. "Pro fanoušky je na facebookových stránkách festivalu připravena soutěž o soudky piva zúčastněných pivovarů. Každý tisící fanoušek může získat soudek a uspořádat párty s přáteli přímo na festivalu," prozradil Spálený.

Středa: Mišík i bratři Spálení

První den festivalu se ponese v klidnějším duchu. Brány se otevřou ve dvě hodiny odpoledne, první kapela začne hrát ve tři. Tentokrát to však nebude žádný bigbít, pódium pokřtí lesní rohy, trubky a pozouny dechové kapely krajských hasičů. Až poté se bude slavnostně narážet. Pro letošní rok vybrali pořadatelé klasiku, Plzeňský Prazdroj. Po páté hodině se na pódiu vystřídají dvě zajímavá jména. Nejprve se svou kapelou zahraje jazzman Jan Spálený, po něm se na pódiu se svým Apollo bandem objeví jeho bratr Petr. Hudební program potom uzavře Vladimír Mišík, který na festival přiveze kromě svých legendárních hitů i písně z výtečné loňské novinky Ztracený podzim.

Čtvrtek: Kryštof naposledy?

Čtvrteční program se ponese v lehčím tónu. Otevřou ho recesisté Morčata na útěku, následovat pak bude kapela, která na festivalu nechyběla snad ani jednou. Vizovičtí Flereti. I ti přivezou na festival svou novinku, navíc ještě hodně horkou. Deska O krásách Valašska vyšla prvního června. "Do distribuce půjde až v září, na koncertech ji ale prodáváme už teď," řekl kapelník Zdeněk Hrachový. Po loňském úspěchu na lazeckém blátě se letos vrací i Xindl X. První zahraniční host vystoupí v sedm hodin večer. Své rozverné ska rytmy přivezou slovenští Polemic. Mezi festivalové stálice patří i headliner druhého pivního dne, skupina Kryštof. Ta si navíc plánuje dát uměleckou pauzu, diváci tak uslyší hity jako Lolita, Atentát či Rubikon na dlouhou dobu naposledy. "Hned po festivalové sezóně skončí i naše sezóna, která trvala přes deset let. Navíc od posledního alba Jeviště je to už rok a půl a my odjeli vyprodané halové tour, klubové tour, kinotour a stihneme dvě festivalové léta. Abychom nabrali novou energii, poskládali dobré nové písně a aby se fanoušci na nás zase těšili, stáhneme se a budeme se těšit snad za rok," prozradil zpěvák Richard Krajčo.
Ve čvrtek bude otevřeno i druhé pódium. Na tom se vystřídá Rock'n'roll Band Marcela Woodmana a David Spilka.

Pátek: Revivaly i protiváleční Support Lesbiens

Pátek se ponese ve znamení ostřejší hudby. Ve čtvrt na tři načne menu revival Robbieho Williamse, hned po něm nastoupí Wohnout. I ti s sebou přivezou novotou zářící kotoučky, které nazvali Našim klientům. Deska vznikala během jara a kromě členů kapely se na ní podíleli i hosté jako Vašek Bláha z Divokýho Billa či frotman Vypsané fiXy Márdi. Z nedalekých Mezic dorazí pozdravit Hanáky i přespolní kapela Stracené ráj. Autoři hymny olomoucké Sigmy budou hrát zrovna v den, kdy má okresní soud rozhodovat v úplatkářské kauze klubu.
Hlavní hvězda večera se představí v sedm hodin. Skupina Support Lesbiens na Beerfestu představí i svou rádiovou pecku Bombs And Lies, která kriticky reaguje na válku v Lybii. "Jsem tím znechucený a to rozhořčení muselo jednoduše ven," upřesnil vznik písně frontman kapely Kryštof Michal. Song je předzvěstí alba, jehož vydání plánuje skupina na září.
Druhý festivalový den uzavře další revival, tentokrát půjde o vzpomínku na Waldemara Matušku, jehož písně Walda Gang hraje v rockové úpravě.
Na druhém pódiu budou znít hity Pražského výběru v podání souboru Pražský výběr Tribute, představí se tu i ostravská deathfolková formace Úspěch.

Sobota: Slovenská tečka

Sobota na Beerfestu bude mezinárodní. Začne tradiční ranní burzou sběratelů, pokračovat bude jižanským rockem skupiny Again, která zahraje krátce po poledni. Zejména mladší divačky potěší vystoupení úspěšné studentské skupiny Charlie Straight. Přímo ze studia si na Beerfest odskočí ostravská skupina Buty. I jejich novinka by měla světlo světa spatřit v září.
Hudební program pivního festivalu uzavře slovenská trojka interpretů. O půl šesté zahraje další ze stálic festivalu, skupina No Name, vystřídá je Katarina Knechtová. Ta potvrdí, že letošní úroda nových desek bude bohatá a představí i nový singl Zopár slov, který předznamenává připravované album. Poslední kapela je sice z Ostravy, hraje však hity jedné z největších legend slovenské pop music – skupiny Team. Hity Reklama na ticho či Držím ti miesto obstarají za festivalem bouřlivou tečku. O dojezd se postarají populární Komici s.r.o.
Na druhém pódiu bude v sobotu hrát pouze jedna kapela, domácí No Distance Paradise.

Denní vstupné stojí v předprodeji 100 korun, na místě 150 Kč. "Zájemci o zlevněné vstupenky mohou navštívit informační centrum v podloubí olomoucké radnice, informační centra v Ostravě či Přerově nebo CK Bavi Litovel. Za 130 korun nabízí vstupenky také portál ticketpro. První den festivalu je pro omezený počet lístků připravena akční cena 1+1. To znamená, že na jednu vstupenku mohou jít do areálu dva lidé," upřesnil pořadatel Pavel Spálený.
Jubilejní desátý pivní festival začíná v Korunní pevnůstce ve středu 22. června.

Kompletní program festivalu najdete
v našem Přehledu akcí »

Jan Procházka

Reklama

Cestovní kancelář FISCHER & NEV-DAMA

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře a agentury, ON-LINE prodej

CK FISCHER se specializuje zejména na letní a zimní letecké dovolené u moře, zájezdy do exotických zemí, poznávací zájezdy a eurovíkendy ve světových metropolích. CK NEV-DAMA jako jednič...