Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 13.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Plánovaný most na Masarykově ulici změní svou podobu, mohutných betonových žeber se nejspíš nedočkáme

Zprávy z regionu

20.5.2014

Autor: Barbora Sísová

Olomoučtí radní v pondělí znovu projednali podobu mostu, který by měl vzniknout přes řeku Moravu v Masarykově ulici. Proti původnímu návrhu totiž měli výhrady nejen samotní radní, ale i veřejnost. Plánovaný návrh podle nich příliš nezapadal do historického centra. Trnem v oku se staly především masivní nosná žebra. A tak požádali architektonické studio DRNH pod vedením architekta Antonína Nováka o vytvoření alternativního návrhu. Ten je zaujal a nyní bojují o jeho realizaci.  

Plánovanou podobou mostu na Masarykově ulici se městská rada zabývala už v únoru. "Řešení s podélnými betonovými žebry vystupujícími nad mostovku, které předložilo Povodí Moravy, vyvolávalo mezi veřejností i mezi radními značné pochybnosti. Vzhledem k tomu, o jak významný prvek v  podobě města se jedná, jsme se rozhodli oslovit renomovanou autoritu v oboru, architekta Antonína Nováka z brněnské kanceláře DRNH, který je nositelem ocenění Architekt roku 2013. Ten pro město připravil alternativní návrhy podoby mostu," uvedl náměstek primátora Jan Holpuch.

Od té doby se uskutečnilo několik pracovních jednání a postupně se rodily nové varianty podoby mostu s co nejméně vystupujícími nosnými žebry, které jsou kritizovány nejvíce. Najít adekvátní řešení přitom nebylo úplně jednoduché, do značné míry totiž podobu mostu limitují přísné požadavky na protipovodňovou ochranu, ale také na nosnost vyplývající z tramvajového provozu i požadavky památkářů. "Udělali jsme 3 D modely obou dvou mostů. Zjistili jsme, že ten proti Gorazdovi u Bristolu je v pořádku, konstrukce je prakticky neviditelná, nejsou zde žádné viditelné masivní konstrukce. Horší je to u mostu na Masarykově ulici. Konstrukce u původního návrhu je hodně naddimenzovaná a příliš nerespektuje prostředí, ve kterém se nachází. Ta šířka parapetního nosníku je metr a půl, což se hodí spíš na dálnice než do historického prostředí," vysvětluje svůj pohled architekt Antonín Novák.

Při stavbě mostu nesmí být použita horní závěsná nosná konstrukce ani pilíře, které by zasahovaly do koryta řeky, architekti se tedy snažili inspirovat v historii. "Vyšli jsme z toho, jak byl řešen most na tomto místě už v 19. století. Poslední návrh v sobě nese odkaz i na tato historické řešení," popisuje Novák, s tím, že odkazem na historický most je především kovová nosná konstrukce uprostřed mostního tělesa.

Představený návrh členy městské rady zaujal, a proto ihned podnikli první kroky potřebné na jeho realizaci. Odboru investic radní uložili zadání zpracování projektové dokumentace. Ta má být hotova do tří měsíců, přičemž vše se musí stihnout tak, aby most mohl na podzim získat stavební povolení. "Postupujeme po dohodě s ministerstvem zemědělství a Povodním Moravy tak, aby nebyl ohrožen harmonogram realizace protipovodňových opatření. Chceme, aby byl most nejen funkční po všech stránkách, ale aby také měl také maximální estetickou hodnotu," doplnil náměstek Jan Holpuch a dodal, že doufá, že se nová podoba obyvatelům města bude líbit.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip