Reklama

Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava, venku je 7.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Po koncertě v Olomouci si DVA dají pauzu. Kvůli počítačové hře

Rozhovory

27.8.2015

Autor: Karolína Opatřilová

On - Jan Kratochvíl a Ona - Bára Kratochvílová. To jsou DVA. Tento pátek přivezou svůj "folklor neexistujících národů" do olomoucké Hobliny (19:00 hodin). Originální energickou muziku, která nezapadá ani do jedné žánrové škatulky, zpestřují inspiracemi z kabaretu či cirkusu. Vystoupení na Hoblině by fandové DVOU neměli prošvihnout. Na další koncert známého hravého dua si pak totiž počkají měsíce. Proč, to se dozvíte v rozhovoru.

Zpíváte svým vlastním nezařaditelným jazykem, kde se ve vás vzal? A poskytuje vám větší svobodu ve vyjádření či navození atmosféry?

Měli jsme vždycky rádi pobaltské jazyky, které jsou z úplně samostatné jazykové větve, a bavilo nás je poslouchat a přitom netušit ani trochu... Tenhle pocit jsme chtěli přenést i do vlastních textů. Máme rádi tajemství. Obsah naše texty mají, ale diváci a posluchači si musí nejdřív i sami představit, o čem daná píseň asi tak je. A pak to můžou porovnávat s naším překladem do češtiny. Velmi dobrý čuch mívají třeba děti, ty se často strefí do tématu. Baví nás ta hra. Navíc, a hudebně je to ten důležitější důvod, se nemusíme s melodií podřizovat přízvuku na první. 

Při koncertech hrajete také na roztodivné hudební i nehudební nástroje? Na co všechno DVA hrají a co si přivezou s sebou do Olomouce?

Hrajeme na kytaru, klarinety, saxofon, občas melodiku a dětské pianko. Z elektroniky pak používáme smyčkovače a dechový midikontroler, což je zjednodušeně takový elektronický klarinet. S takovou výbavou přijedeme i do Olomouce.

Cestovali jste v Americe, kde jste hráli lidem v ulicích, ovlivnilo toto turné vaši muziku?

V Americe se nám hodně líbí, je to cestovatelský sen. To turné byl navíc splněný kapelový sen. Po našem prvním turné v USA jsme natočili album Nipomo a tu atmosféru, kterou jsme pocítili za oceánem, jsme na něj chtěli přenést. 

Uslyší Olomoučtí písně z tohoto posledního alba, průřez Vaší tvorbou nebo chystáte něco nového, netradičního - i když co může být v tak absolutně originální kapele DVA ještě zajímavějšího?

Zahrajeme mix ze všech tří alb Fonók, Hu i Nipomo. Bude to jeden ze dvou posledních letních koncertů a pak budeme mít v Česku několik měsíců pauzu, protože se pustíme do tvorby hudby k nové počítačové hře. 

Vstupenku diváci pořídí v předprodeji za 130 korun přímo na baru v Kině Hoblina, na místě bude lístek stát 150 korun. Více o kapele se dozvíte na www.2dva.cz  

Karolína Opatřilová

Reklama

Sklizeno Foodie Market

Katalog firem » Obchod » Lahůdky a speciality

U NÁS NAJDETE POUZE OPRAVDOVÉ POTRAVINY! * Regionální produkty z Hané * Kvalitní vakuované hovězí a vepřové maso, kuřata, krůty, králíci, zvěřina, jehněčí a vyzrálé steakové h...