Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Poděkujte s lehkostí a potěšte s elegancí. Merci! Najděte své poděkování, ve Ztracené ulici

Tipy a názory

5.5.2015

Autor: Martina Burýšková

Jediné slovo stačí a začnou se dít zázraky. Merci. Co všechno se za ním ukrývá? V Olomouci nejnověji jeden obchůdek a s ním poděkování, upřímnost i nejedno srdce otevřené dokořán. S krásou i něhou si rozumí, vždyť o to především se chce podělit. Dárečky naplněný obchůdek Merci má také své vlastní přání – nabídnout poděkování pro radost vašim blízkým, a to v propojení s nápaditostí a potěšením pro oko, i chuťové buňky. I vyjádření vděku může mít mnoho podob. A v případě Merci zjevně též mnoho chutí. Ještě jste si nenašli cestu? Pojďte se porozhlédnout teď a hned!

Merci je jako říše pro nadělování radosti a drobného štěstí. Čas od času každý z nás chce někoho potěšit a podarovat. A někdy k tomu ani nemusí být důvod, prostě stačí, že ten druhý je. Jen s fantazií to občas pokulhává. Není to vždycky brnkačka, vymýšlet stále něco nového a zajímavého. Pro dnešek to vymyslíme za vás a pošleme vás hledat do Ztracené ulice. Velkou výlohu hned vedle příjemně upravené pasáže, jejíž druhý konec ústí do ulice Ostružnické se sídlem knihkupectví Anag, určitě nepřehlédnete.
Protože se Merci zrodilo teprve před několika měsíci, je možné, že na vaše objevení teprve čeká.
Pochlubí se vám nejen velkou výlohou, ale také příjemně vzdušným prostorem uvnitř, který, jak se mi podařilo vyzvědět, by měl brzy posloužit také pro různé přednášky a besedy, a to v souladu se zaměřením nabízeného sortimentu. Jste zvědaví na příběh toho, co si kupujete? Jak se rodí kvalitní čokoláda, jak vznikají marmelády nevšedních chutí, nebo byste si rádi rozšířili obzory o přípravě čajů či zašli na degustaci vína i kávy? Prý se již brzy dočkáme.

Zatím můžete přijít ochutnat jen tak. Malá ochutnávka něčeho dobrého se nabízí každý den – skoro podle motta Forresta Gumpa – že "život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš“! Takže i vy se nechte překvapit. Možná bude čokoláda s chilli, možná některá z originálních marmelád. Pomerančovo nektarinková se zázvorem a likérem amareto, nebo zase meruňka s levandulí, či višeň s marcipánem? To rozhodně nejsou fádní chutě. A takových lákadel v Merci najdete plno.
Možností se pro obdarování najde řada. Obzvláště vy, pánové, si u své dámy připíšete plusové body. My ženy totiž čas od času vášnivě rády mlsáme a ani experimentům se nebráníme. Při vybírání to ale nebudete mít snadné. Lákadel jenom v čokoládové podobě je tolik, proto vám raději doporučuji poradit se s paní Petrou, která si svůj podnik pečlivě opečovává a zároveň vám ochotně a přitom nevtíravě poradí. O tom, co prodává, má také přehled. Třeba exklusivní čokolády originální nejen na pohled. S malinami, zázvorem, pekanovými ořechy – pistáciemi – brusinkami i lískovými ořechy a s malinami. Podle druhu a původu kakaových bobů pak můžete vybrat třeba z čokolád z Konga, Filipín, Brazílie, Peru a nechybí ani fair trade. V této obzvláště sladké sekci najdete též čokoládové krémy ve sklenici také s pestrou směsicí příchutí. S amaretem a višní, červeným pomerančem, pistáciemi a mandlovým aroma nebo s chilli. Opět od firem, které byste jinde v Olomouci pravděpodobně hledali marně.

Zajímavé je, že prostor zde dostala také řada českých výrobců. To abyste si nemysleli, že tu vládnou jen čokolády ze zámoří. Naopak, vydatný prostor v nabídce zaujímají již zmíněné džemy, nebo med vylepšení o nejrůznější přísady. Kešu v medu, kakaové boby, zázvor či rakytník v medu – prostě zajímavé kombinace chutí vhodné pro ženy i muže. Obzvláště, když si je necháte zakomponovat do dárkového balíčku. Ten si buď jednoduše vyberete už předpřipravený, nebo si na přání a na počkání necháte vyrobit. První verze je ideální pro vás, pánové, pokud si nevíte rady a nebo spěcháte, druhá hlavně pro dámy, které chtějí mít svůj dárek vyladěný dle svých představ. K tomu vyberete některé moravské vínečko, kávičku nebo třeba dárkové francouzské mýdlo a váš dárkový balíček bude obzvláště provoněný.
Vedle čokolád patří k nej dominantám v nabídce rozhodně také čaje. Vyberete si z těch známějších, i naprosto originálních, dokonce i v dárkovém luxusním provedení, v plechovce i ve sklenici... V tomto případě se nechte zase vést příjemností aroma i radou paní Petry Zuštinové, protože když už dáreček, tak aby vzbudil radost namísto rozpaků.

Pro milovníky nevšedního i něčeho "ostřejšího“ se v Merci dále nabízí Koření králů. Například aromatická grilovací směs pomerančový pepř, která se výborně hodí na marinády, nebo vtipné chimichurri – bylinková směs skvělá do letních salátů i pomazánek. Koření králů nabízí experimenty i klasiku jako gulášové koření, chilli con carne, bylinkové brambory a zeleninu apod. A pro pány není problém ještě přitvrdit – v Merci nechybí ani hruškovice či lahodné švestky v borovičce. Dámy zase potěší višně s griotkou...
Merci je prostě pochoutkový obchod. Určitě se nebojte vyzkoušet i zcela neznámé lahůdky, ať si rozšíříte obzory a možná objevíte nový rozměr chutí.
Otevřeno je ve všední dny od 9 do 18 hodin, v sobotu od 9 do 12 hodin, a v neděli, když budete mít štěstí, možná najdete dveře též otevřené. Najdete ho také na facebooku zde.
Tak tedy Merci vám všem a nezapomeňte – v neděli 10. května slavíme Den matek!

Martina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Reklama

Ann jewels

Katalog firem » Obchod » Ezoterika, minerály

V naší prodejně si můžete vybrat z více jak 100 druhů kuličkových či zlomkových minerálů a to ze stále více populárních náramků, náhrdelníků či náušnic. Vybírat můžete i ze spo...