Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podívejte se, jak vypadal pád komunismu v Olomouci. Muzeum umění připravilo online výstavu

Kultura

15.11.2014

Autor: barsi

Při příležitosti 25. výročí pádu komunismu připravilo Muzeum umění Olomouc díky spolupráci s Kulturním institutem Google online výstavu fotografií olomouckého fotografa a pedagoga Univerzity Palackého Petra Zatloukala. Fotografie, které vznikal během dramatických listopadových událostí roku 1989 v Olomouci, si tak můžete prohlédnout z tepla domova.

Zatloukalův cyklus vznikal do listopadu 1989 do února 1990 a jeho stěžejní část dokumentuje okupační stávku studentů Filozofické fakulty Univerzity Palackého. "Tehdy jsem snad poprvé a naposled v životě zažil naprosté splynutí s fotoaparátem, měl jsem pocit, že fotím přirozeně a samozřejmě, tak jako dýchám. Musel jsem se vyjadřovat focením, potřeboval jsem zachytit všechno, co se dělo. Vědomí pospolitosti, příval nových informací a rychlý spád událostí vytvářely neopakovatelnou atmosféru. Dodnes si dokážu navodit pocit, který jsem tehdy zažíval, a dodnes ho nic nepřekonalo," vzpomněl na dobu plnou emocí Zatloukal, který nyní vede ateliér fotografie při Katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého.

Olomoucké muzeum využilo možnost online výstavy vůbec poprvé, dosud spolupráci s Kulturním institutem Google využilo výhradně k prezentaci zhruba 40 sbírkových předmětů. "Projekt Google sledujeme s velkým obdivem již od jeho vzniku. O to větší je pro nás pocta, že jsme k tomuto projektu byli přizváni. Spravujeme zhruba 180 tisíc sbírkových předmětů, což nás řadí mezi nejvýznamnější instituce u nás, a domníváme se proto, že máme co nabídnout a že naše unikáty internetové uživatele potěší a zároveň je přivedou do muzea," uvedl ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup. Výstavu si můžete prohlédnout na této webové stránce.

barsi

Reklama

Restaurace Sokolka

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Výborné pivo Radegast, chutné jídlo a příjemná atmosféra. Zároveň se můžete pobavit u sportovních přenosů na velkoplošných televizorech nebo si zahrát kulečník a šipky. Budete obslou...