Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 1.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podívejte se pořádně pod nohy: nové kameny zmizelých připomínají například osud baletky a jejího syna  

Zprávy z regionu

17.9.2014

Autor: barsi

V průběhu týdne na olomouckých chodnících přibude dalších deset zlatavých kostiček, připomínající tragické osudy židovských občanů. Od včerejšího dne na zemi přibylo například jméno baletky olomouckého divadla Romy Mertensové i jejího tříletého syna Vincence, kteří tragicky zahynuli v Osvětimi. Další jména se na zemi objeví v průběhu zítřejšího dne.

Během včerejšího dne bylo umístěno pět kamenů zmizelých přímo před jejich domy v ulici Havlíčkova, Panská, 1. máje a Javoříčská, dalších pět se objeví v průběhu čtvrtečního dne. "Od úterý si lidé před domem v Javoříčské ulici 6 mohou připomínat osud Romy Mertensové, členky souboru baletu olomouckého divadla a jejího tříletého syna Vincence, kteří zemřeli v Osvětimi. Ve čtvrtek bude poprvé položen kámen věnovaný nežidovské osobnosti protinacistického odboje Josefu Šantovi, po němž je pojmenována ulice i olomoucké obchodní středisko. Ve stejný den bude v Komenského ulici připomenut i osud rodiny velitele Vojenské nemocnice Československé armády v Klášterním Hradisku Emila Zuckerkandla a jeho manželky," řekl místopředseda Židovské obce Olomouc Tomáš Hrbek.

V minulých dvou letech bylo položeno již 102 kamenů. Po této čtvrté fázi Olomouc ozdobí celkem 112 kamenů. S osazováním se bude pokračovat v prosinci, na kdy je plánováno položení dalších 22 kamenů.

Stolpersteine (obrazně kameny, o které se zakopává, či lépe, má se zakopnout) patentoval německý výtvarník Gunter Demnig již v roce 1993 a o několik let později vsadil první kameny do dlažby v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně. Jde o betonové kostky o rozměrech 10 x 10 cm, které se vkládají do chodníků před domy, jejichž obyvatelé zahynuli v nacistických koncentračních táborech.

barsi

Reklama

Resort Hrubá Voda

Katalog firem » Sport » Ski areály

Resort Hrubá Voda je nový moderní areál nejen pro rodiny s dětmi. BOBOVÁ DRÁHA s celoročním provozem, Tubingová dráha, Kamzíkova stezka, vodní svět a dětské hřiště, 4 SEDAČKOVÁ LANOVKA...