Reklama

Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl, venku je 14.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podjezd do Pavloviček bude na podzim dva měsíce uzavřen, radní bojují za letní termín

Zprávy z regionu

18.1.2014

Autor: Barbora Sísová

Rekonstrukce olomouckého nádraží zkomplikuje cestu nejen těm, kteří cestují vlakem, ale také místním, kteří využívají podjezd v ulici Pasteurova. Kvůli opravě železničního mostu totiž bude podjezd od dubna částečně uzavřen, od září se na sedmdesát dní plánuje úplná uzavírka. Proti tomuto kroku, který zásadně ovlivní chod města, však protestují radní.

Kvůli rekonstrukci nádraží čeká Olomoučany v průběhu roku 2014 deset uzavírek, z nichž nejzásadnější je právě podjezd v ulici Pasteurova, odkud míří do centra lidé z Hodolan. Rekonstrukce by podle plánů investora měla proběhnout ve dvou etapách. První má začít 27. dubna a skončit 14. června. "V tomto období však půjde pouze o částečnou uzavírku. Na devětačtyřicet dní se počítá směrem do centra se zúžením tahu na tři metry a snížením rychlosti na 30 km/h," uvedl náměstek primátora Jan Holpuch. Problém však podle něj představuje druhá etapa, kterou investor naplánoval od 7. září do 15. listopadu. V průběhu těchto sedmdesáti dnů by totiž podjezd měl být zcela uzavřen. Výjimku budou tvořit pouze sanitky a vozidla MHD. S tímto časovým rozložením však radní příliš nesouhlasí. Těm se nelíbí především to, že se na stavbě nebude pracovat v létě, kdy je město téměř vylidněné. "Našim přirozeným zájmem je, aby negativní dopad prací na dennodenní chod našeho města byl minimální. S termínem úplného uzavření podjezdu tak, jak byl naplánován investorem, proto logicky nemůžeme souhlasit a hodláme učinit veškeré kroky, aby k uzavření podjezdu došlo na co možná nejkratší dobu a aby byla uzavírka směřována do prázdninových měsíců, kdy je intenzita dopravy znatelně nižší," doplnil Holpuch.

I poté bude konkrétní podoba dopravního řešení předmětem dalších diskusí. "Co nejdříve chceme mít na stole jasné plány odborníků na vedení objízdných tras tak, abychom je mohli vyhodnotit a v předstihu s nimi seznámit veřejnost," doplnil aktuální usnesení radních náměstek Ivo Vlach, který má na starosti resort dopravy. Ten představil také dalších devět uzavírek, týkajících se převážně třech míst.
"Uzavírky se týkají především hodolanského mostu, tedy nadjezdu u autobusového nádraží, lokality kolem Černé cesty a ulice Sokolovská, kde se má rekonstruovat kanalizační sběrač, a podjezdu mezi lokalitou Na Pile a obchodním domem Senimo," vypočetl Ivo Vlach. Koncem roku se navíc uzavře také most v městské části Černovír. "Jelikož je to spojka do Chválkovic, kterou využívají hlavně cyklisté, přemýšlíme o tom, zda by se tam neměla pro cyklisty udělat alespoň dřevěná lávka jako provizorní řešení, protože most musí být úplně snesen a znovu postaven," řekl náměstek Ivo Vlach.
Modernizaci hlavního nádraží, která začala loni v říjnu, plánuje Správa železniční a dopravní cesty ukončit v srpnu 2016.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

SLOVANSKÝ DŮM

Katalog firem » Kultura a umění » Společenské a kongresové sály

Společenský sál, tenisový kurt, školící prostory pro 10-400 lidí. Loutkové divadlo.