Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 1.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ponořte se do světa bublin. Vědecká knihovna zve na výstavu komiksů

Kultura

7.1.2012

Autor: Kamila Kotková

Německému komiksu posledních dvaceti let je věnovaná nová výstava ve Vědecké knihovně. Na pětadvaceti plakátech představuje komiksy třinácti německých autorů. Výstava, kterou připravil Goethe-Institut, mapuje nejnovější trendy v tomto zejména mezi mládeží oblíbeném žánru. Expozice ve Vědecké knihovně potrvá do 10. února.

Komiks se jako specifický žánr těší v Německu mnohem větší oblibě než u nás. Běžně se studuje na vysokých školách. A komiksovou edici má skoro každé větší nakladatelství. "Do podoby komiksu se zpracovávají také klasická díla německé literatury, jako je například Johann Wolfgang Goethe nebo Friedrich Schiller. Tyto tendence se objevují i u nás. V komiksovém vydání najdou čtenáři například Erbenovu Kytici. Zatímco však v češtině se tato tendence objevuje až poslední dva roky, v němčině se k takovýmto adaptacím sahá již asi osm let," zhodnotila Miroslava Dvorská z Vědecké knihovny, která se podílela na instalaci výstavy v Olomouci. Jedná se o putovní expozici, kterou vytvořil Goethe Institut. V České republice byla výstava s názvem Komiks, Manga & spol. k vidění v Českých Budějovicích, Brně a Ostravě. Z Olomouce se potom přesune do Estonska.

Na výstavě jsou zastoupeny dvě hlavní linie komiksu. "Návštěvníci tu najdou jak nejnovější komiksy, které jsou kresleny ve stylu manga, což je japonský způsob, který se zde vyvíjel po druhé světové válce. Typická kresba se vyznačuje velkýma očima, rafinovanými tvary účesů, malým a špičatým nosem, různými velikostmi a tvary bublin a častým používáním citoslovcí. Druhým směrem jsou autoři, kteří navazují na poválečné tradice komiksu, jako je například Anke Feuchtenbergerová nebo Ulf K," vyjmenovala Dvorská.

Výstava potěší nejenom příznivce komiksové kultury, ale i germanisty a zájemce o německou literaturu. "Komiksy zachycují i historii Německa. A to nejen východního a západního, ale i znovusjednocení, což je v Německu pořád velké téma, o kterém se stále diskutuje," zdůraznila pořadatelka. Výhodou výstavy je také to, že popisky k jednotlivým plakátům jsou v němčině i v angličtině.

V českém prostředí nacházejí komiksy své místo zejména ve specializovaných časopisech. Nejznámější je asi magazín CREW. Širší veřejnosti je také dobře známá trilogie Alois Nebel hudebníka Jaromíra 99 a spisovatele Jaroslava Rudiše. A oblíbená jsou u nás také klasická díla převedená do komiksové podoby. "Tím, že se klasická díla zjednoduší, je to potom pro žáky atraktivnější. Děti totiž nechtějí číst něco nudného, baví je to, co je barevné, krásné, vtipné. V tom vidím smysl komiksu. Na základní škole je čte skoro každé druhé dítě a každá kniha, která v dnešní době děti přiláká k literatuře, má význam," zakončila Dvorská.

Ve Vědecké knihovně můžete výstavu navštívit do 10. února. Zajímavý program bude pro všechny zájemce připraven na vernisáži, která proběhne v úterý 17. ledna v 16 hodin. Kromě vystavených komiksových plakátů budou k dispozici také samotné komiksové sešity a připraveny budou i pracovní listy a soutěže.

Kamila Kotková

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941