Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Poslední srpnový víkend dává sbohem létu, užijte si jej s maršálem Radeckým, českými kapelami i na Libavé

Tipy a názory

29.8.2014

Autor: Barbora Sísová

Prázdniny utekly jako voda a už toto pondělí všichni školáčci zasednou zpět do svých školních lavic. Pondělí je však stále ještě daleko a vy máte dostatek času si společně užít poslední prázdninové dny. Záleží jen na vás, zda je raději strávíte na hudebním festivalu na hradě Bouzov, cyklotoulkami po Libavé nebo v Olomouci. I tady si loučení s prázdninami užijete víc než dost.

Ostrý víkendový start: začínají oslavy maršála Radeckého

Slavnostní atmosféra víkendového dění odstartuje už dnes večer oslavami maršála Radeckého. Na tradičním zahajovacím koncertě na Horním náměstí, který vypukne ve 20:00, tentokrát vystoupí Zora Jandová s Josefem Lauferem. Celý večer vyvrcholí o tři čtvrtě na deset slavnostním ohňostrojem na náměstí. A oslavy budou pokračovat také v průběhu sobotního dne. Na programu jsou vystoupení vojenských kapel a chybět při té slávě samozřejmě nemůže ani oslavenec osobně – významný vojevůdce a geniální stratég polní maršál Josef Václav Radecký hrabě z Radče, jehož příjezdu a odjezdu můžete být svědky i vy. Kolem desáté hodiny dopoledne se přivítá s Františkem Josefem I. a jeho chotí Sissi za bouřlivých vystoupení vojenských kapel a mažoretek. Čeká vás také exhibiční vystoupení Čestné stráže Armády ČR či závěrečné defilé.

Hrad Bouzov bude v obložení nejznámějších českých kapel: vystoupí zde Vypsaná Fixa, Monkey Business i Mandrage

Tak je to tady. Po dvou dlouhých měsících dvoudenní hudební festival České a moravské hrady zavítá také do blízkosti Olomouce, konkrétně na hrad Bouzov. Hudební smršť zde odstartuje již v pátek. Od šesti hodin se otevřou brány hradu a do areálu budou vpuštěni všichni návštěvníci, včetně těch maskovaných, kteří budou soutěžit o nejlepší masku. O hodinu později pak na pódiu vystoupí ska-kapela Sto zvířat, kterou během večera prostřídají Portless či Horkýže Slíže. Hlavní program pak připadá na sobotu, kdy v hradním areálu vystoupí třináctka interpretů a skupin, kteří se budou střídat na dvou pódiích. Tentokrát na festivalu zahrají takové hvězdy jako Tomáš Klus, Chinaski, No Name, Monkey Business či Mandrage. Svou premiéru na putovním hudebním festivale letos zažije také kapela Olympic. A na co se mohou návštěvníci kromě hudby těšit? Letos je čeká prostornější areál, více míst k parkování či komfortnější spaní ve VIP kempu se sprchami. Vstupenky zakoupíte na místě za 300 korun (na pátek) a 490 korun (na sobotu). Více informací k festivalu naleznete na stránkách Moravské hrady.cz

Všichni, kdo mají pro strach uděláno, mohou otestovat svoji odvahu ve Strašidelné expozici

Program na páteční večer máme také pro vaše děti. Pokud vás doma před začátkem školního roku trochu zlobí, máte nyní jedinečnou příležitost trochu je postrašit. Přijďte se bát do šternberské Expozice času. Na účastníky tu bude čekat několik hrůzostrašných postav, děsivých historek a strašidelných úkolů. A kdo bude úspěšný, na toho čeká sladká odměna. Začátek je dle volby návštěvníků, avšak není potřeba dopředu nic rezervovat, stačí pouze přijít několik minut před začátkem. A to buď ve 21:00, 21:30, 22:00 a 22:30. Jednotné vstupné činí 50 korun.

Užijte si tajuplný večer na hradě, s velkou ohnivou show

V sobotu večer můžete pro změnu vyrazit na šternberský hrad na Hradozámeckou noc. V šest hodin začíná první romantická podvečerní prohlídka. Průvodci oblečení v historických kostýmech vás provedou celým hradem a prozradí informace nejen z historie hradu. Dozvíte se zajímavosti o životě dětí na hradě, stolování, hradní módě a na závěr nebude chybět hudební ukázka z unikátních flétnových hodin. Začátky jednotlivých prohlídek jsou v 18.00, 19.00, 21.00 a 22.30 hodin. Vrcholem večerního programu bude velká ohňová show v podání společnosti Historika, která se uskuteční hned dvakrát. První představení začíná na nádvoří hradu ve 20:00 a druhé ve 22:00. Vstupné na akci Hradozámecká noc je shodné s cenou běžné prohlídky velkého okruhu. Dospělí návštěvníci zaplatí 140 Kč, senioři, studenti a děti do 15 let zaplatí 100 Kč a rodinné vstupné pro 2 dospělé osoby a až 3 děti činí 380 Kč. Děti do 3 let mají vstup zdarma. Více informací na www.hrad-sternberk.cz.

Libavá se otvírá veřejnosti, pravidelná akce Bílý kámen přivede do vojenského prostoru davy cyklistů i turistů

Poslední srpnovou sobotu se lidem opět otevře vojenský výcvikový prostor Libavá. Tato speciální cykloturistická akce se letos koná už podruhé a v květnu zaznamenala i díky krásnému počasí neuvěřitelný zájem. Pro vstup do rozlehlého armádního cvičiště se nově otevře celkem deset stanovišť, která budou zájemcům otevřena od sedmi hodin. Do čtyř hodin odpoledne musí všichni účastníci akce vojenský prostor Libavé opustit. Účastníci musí mít u sebe osobní doklady a cyklisté ochrannou přilbu. Omezen je také pohyb osob, který je umožněn pouze po místech zakreslených v mapách, cesty jsou viditelně označeny bílými fáborky.
Podrobnosti a bližší informace o akci naleznete zde.

Děti, rozlučte se s létem! V kavárně Déjàvu, v zoo, akvaparku, i v divadle Na Šantovce

Silvestr v srpnu? To není vtip... Dětský Silvestr před novým školním rokem se uskuteční v neděli v kavárně Déjàvu. Po celý den bude probíhat výtvarný workshop vedený zkušenými lektory z Výtvarných potřeb Olomouc. Vaš děti se tu vyzkouší malování na kamínky, na trička i 3D barvami. A to zdaleka není všechno. Budou se hrát hry i tančit. Připravena je totiž dětská diskotéka a nakonec po páté hodině večer i dětské karaoke pod vedením DJ Michala.

Také Divadlo na Šantovce připravilo pro děti bohatou rozlučku s prázdninami. Poslední prázdninový den si tak mohou kromě pohádky užít také žonglérský workshop nebo pohádkovou výtvarnou dílnu. Program odstartuje v neděli o půl třetí, kdy se děti společně s Divadlem Tramtarie ponoří do divadelního představení Pohádky o mašinkách,. Až si děti vychutnají příběhy o mašinkách malých i velkých, nezbedných i statečných, hodných i tak trochu nafoukaných, čeká je doprovodný program ve výtvarné dílničce, která tentokrát bude zaměřena právě na pohádky. A až budou mít všechny výrobky vystřižené, slepené, vymalované a pěkně nazdobené, od 16:30 na ně v sále divadla čeká workshop žonglování se skvělým žonglérem Vojtou Holickým. Vyzkouší si žonglování s nejrůznějšími předměty. Vstup na divadelní představení je 90 korun, doprovodný program je zdarma.

A loučit z prázdninami se budou také v olomoucké zoo. V sobotu večer můžete přijít oslavit Evropskou noc pro netopýry, kde se dozvíte spoustu zajímavostí z netopýří říše. Připravena je přednáška, film i praktická ukázka výzkumu či hledání netopýrů ve volné přírodě pomocí přístrojů. Pokud se vaše děti netopýrů bojí, vezměte je do zoo raději až v neděli. Po celý den se zde mohou zúčastnit hry pátrající po kořenech nově narozených mláďat. Tak schválně vzpomínáte si, kdy a jak která mláďata přišla na svět?

V olomouckém aquaparku si poslední prázdninový den můžete zadovádět ve vodním světě s pohádkovými figurkami, a dokonce si v některé soutěži ať už ve vodě nebo na souši vysoutěžit zajímavé ceny, jako je například nový školní batoh. Od jedenácti hodin dopoledne si vaše ratolesti můžou užít aquazorbing nebo sjezd tobogánu pozadu. Zábavný program potrvá minimálně do čtyř hodin odpoledne.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip