Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 11.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Postýlka i máry. Vlastivědné muzeum nachystalo výstavu s příznačným názvem Od kolébky do hrobu

Kultura

3.12.2013

Autor: Jan Procházka

Narození a smrt. Dva bezesporu nejdůležitější milníky v životě člověka. Jak se na ně dívali naši předkové v devatenáctém století přibližuje nová výstava ve Vlastivědném muzeu. K vidění jsou kolébky, dětské čepičky i máry či náhrobky. A celá řada lidových uměleckých děl inspirovaných oběma póly žití.

Vlastivědné muzeum otevírá dnes novou stálou národopisnou expozici. "Snažili jsme se pojmout národopis jiným způsobem, nechtěli jsme udělat výstavu staticky, ale naopak jsme se snažili vzbudit emoce," nastínil ředitel muzea Břetislav Holásek. Expozice Od kolébky do hrobu se proto věnuje dvěma milníkům v lidském životě: narození a smrti. "Šlo nám o sdělení, jak k těmto pólům přistupovali naši předkové v devatenáctém století. Je tu opravdu hodně exponátů, ať už se jedná o autentické předměty jako kolébky či máry, tak hodně předmětů uměleckých," zmínila kurátorka Veronika Hrbáčková.

K vidění je celá řada předmětů a několik zmenšených modelů dobových místností. "Nejstarší exponát je náhrobek ze sedmnáctého století, máme tu ale také zachovalé dveře komory polopatra s původním domovním požehnáním z jednoho statku, který dlouho nikdo neopravoval a stala se z něj doslova pokladnice. A náš výtvarník z dobových materiálů vbytvořil i trojrozměrné peklo a nebe," doplnila Hrbáčková.

Většina exponátů pochází z fondů muzea. "Část z nich byla sesbíraná už v devatenáctém století členy Vlastivědného spolku muzejního, další exponáty jsme získali v průběhu dvacátého století," vysvětlila Hrbáčková.
Vernisáž se uskuteční v dnes v 17 hodin.

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941