Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 3.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vznikne u Moravy v Olomouci promenáda? Radnice jedná o budoucí podobě nábřeží

Zprávy z regionu

2.2.2011

Autor: amb

Na další etapy budování protipovodňové ochrany na území hanácké metropole se připravují představitelé olomoucké radnice a státního podniku Povodí Moravy. Jejich součástí mají být i úpravy nábřeží řeky Moravy na jih od mostu u Bristolu. Podle představ radnice by zde mohla vzniknout hned u hladiny řeky plocha pro rekreační a sportovní vyžití obyvatel města.

V první etapě realizace protipovodňové ochrany v Olomouci vznikl obtokový kanál v místech, kde už brzy začne vyrůstat nová čtvrť Šantovka. "V rámci etapy II A budou zrealizována protipovodňová opatření na jihu města, především na Nových Sadech. Jde o akci podniku Povodí Moravy, která má být hotova už v tomto volebním období," informoval olomoucký primátor Martin Novotný.
Vedení města nyní s Povodím Moravy vede diskuse o finální podobě etapy II B, která se bude týkat centra města od Bristolu po směru toku řeky. "Koryto Moravy zde bude zregulováno tak, aby pojalo velkou vodu zhruba na úrovni povodně z roku 1997," zmínil Novotný s tím, že realizace je naplánována na rok 2014 a bude také záležitostí Povodí Moravy, zatímco město se postará o nutnou rekonstrukci mostu u Bristolu.
Už nyní ale podoba budoucího nábřeží podél ulic Blahoslavova, Nábřeží a Kavaleristů vzniká na stolech projektantů a celá dokumentace by měla být hotova do léta. "S Povodím Moravy proto vedeme intenzivní diskusi právě o podobě nábřeží, kde by měla vzniknout zóna pro rekreační a sportovní vyžití občanů. Podle plánů Povodí Moravy by kamenná deska pod zvýšeným nábřežím měla být zaplavována takzvanou třicetidenní vodou, což znamená, že v průměru třicet dní v roce by zde měla být při menších zvednutích hladiny voda. My bychom si ale spíše představovali užší a vyšší desku, aby se sem voda dostala méně dní v roce a tento prostor tak mohl skutečně sloužit lidem," říká primátor a dodává, že se olomoučtí radní inspirovali na příkladech Hradce Králové, Litomyšle, ale i Prahy či Paříže. "Hledáme optimální řešení, takže například z důvodu využití i údržby nábřeží chceme, aby byla použita kamenná deska, nikoliv travnatý podklad," doplnil Martin Novotný.

amb

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip