Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 5.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Povolební jednání se rozběhla, ČSSD na námluvách
 u ANO, lidovci "jsou připraveni podílet se na koalici"

Zprávy z regionu

11.10.2014 aktualizováno 12.10.2014 00:15

Autor: Jan Procházka, Barbora Sísová

Velká koalice hnutí ANO 2011, sociálních demokratů a lidovců. To je nejpravděpodobnější varianta uspořádání olomoucké radnice pro příští čtyři roky. Jednání mezi prvními dvěma stranami se už rozběhla. A spolupráci si dovedou představit i lidovci.

Námluvy se rozběhly ještě dřív než byly známy konečné výsledky. Za vítězem už kolem sedmé hodiny večer dorazili zástupci sociální demokracie v čele s jejím lídrem Antonínem Staňkem. Jednička kandidátky ANO, Milan Feranec, prohlásil, že z jednání nechce nikoho vylučovat. "Je potřeba se bavit se všemi, ale občané ukázali, že chtějí změnu, tím naznačuji, že by se mělo jednat spíše se subjekty, které jsou v opozici," řekl Feranec a dodal, že s výsledkem je velmi spokojen. Podobně hovořil i Antonín Staněk z ČSSD: "Jsem sportovec, stříbrná medaile je vždycky cenná. Navíc mezi námi a další i stranami je velký odskok, je to opravdu slušný výsledek. Voliči rozdali karty a my teď budeme hledat řešení. Všechno závisí na vítězi voleb, my si koalici představit dovedeme," sdělil Staněk.

Výsledek voleb mile překvapil i lídra ODS, primátora Martina Majora: "Ten výsledek vítáme, těší nás, že jsme v rámci republiky dopadli výrazně lépe. Co se týče Olomouce, těší mě zejména propad komunistů. Náš procentuální zisk je jistě zajímavý, ale zajíci se sčítají až po honu, vylučuji jen jakoukoliv spolupráci s KSČM," konstatoval Major.
Pomyslným "třetím do party" by se na radnici mohli opět stát lidovci. V jejich štábu dnes panovalo asi největší veselí. "Přízně voličů si velmi vážíme. Teď je potřeba pogratulovat vítězi. Předpokládáme, že brzy z jeho iniciativy vzniknou nějaká vyjednávání, variant je celá řada, nicméně, pokud najdeme shodu, jsme připraveni se na koalici podílet," prozradil lídr KDU-ČSL, náměstek primátora Ladislav Šnevajs.
Naopak důvod k radosti moc nenalézali ve štábu TOP 09. Ta očekávala podstatně lepší výsledek. "Nebudu to zastírat, jsem zklamán, čekali jsme jedenáct až dvanáct procent. Myslím, že to odráží celorepublikovou atmosféru… Překvapil mě výsledek lidovců a ODS, to ostatní jsem čekal. Nechci předjímat co bude dál, budeme čekat, zda nás vítěz osloví k jednání," svěřil se lídr TOP 09 Aleš Jakubec.

Jan Procházka, Barbora Sísová

Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

Dámské turistické boty z kvalitní nubukové kůže, skvělá obuv i do terénu a na houby.

Celá podešev je přišitá ke svršku, nehrozí rozlepení. Další pozitivum je pohodlí a polstrovaná kožená stélka.
V nabídce více barev i modelů.

Obuv Hulman
Denisova 19
772 00 Olomouc
otevřeno Po-Pá-9-18 hod.
So - 09-12 hod.
www.obuvhulman.cz
www.obuv-mustang.cz