Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 9.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pozor paní, zloděj! Hravé hlášení v tramvajích a autobusech varuje před kapsáři

Krimi

2.12.2011

Autor: kam

Díky lidské lhostejnosti a nevšímavosti mají kapsáři v dopravních prostředcích rej. K tomu, aby si cestující alespoň na chvíli uvědomili, jaké nebezpečí ve vozidle číhá, mají pomoci krátké zvukové spoty. Ty jsou součástí kampaně Stop kapsářům v Olomouci. Nahrány byly v Českém rozhlase Olomouc a jejich pořízení přišlo město na 25 tisíc korun.

Projekt Stop kapsářům v Olomouci běží již od roku 2001. K letáčkům a hlášením ve vozidlech jsou už však cestující lhostejní. "Prevence záleží především na samotných lidech. Ti se ale stávají vůči dosavadním opatřením imunní. Rozhodli jsme se proto v letošním roce přistoupit k hranému dramatu, které občany více zaujme a upoutá," vysvětlila manažerka prevence kriminality magistrátu Jarmila Fritscherová s tím, že za projekt zaplatilo město 25 tisíc korun.

První spoty uslyší cestující v tramvajích již dnes. Naplno se potom projekt rozběhne od pondělí 5. prosince. Načasování spotů na zimní období byl přitom záměr. "Největší množství kapesních krádeží v hromadných dopravních prostředcích evidujeme v zimních měsících, zejména před koncem roku. Nahrává tomu fakt, že jsou lidé více oblečeni, a pachatel tak snáze než jindy odcizí peněženku či mobilní telefon. Dalším důvodem je to, že před svátky u sebe občané nosí větší množství peněz," popsal vedoucí olomoucké policie Petr Tománek.

Spoty byly nahrány v Českém rozhlase Olomouc a lidé v nich možná poznají hlasy některých známých osobností. "Je to něco úplně jiného, než jsou běžné rozhlasové spoty. Museli jsme počítat s faktory jako je hluk v dopravním prostředku nebo upoutání pozornosti. Zvolili jsme spolupráci s herci Moravského divadla a s moderátory rozhlasu. Natočili jsme celkem čtyři spoty. Cestující v nich uslyší například Ivanu Plíhalovou a Vlastu Hartlovou, coby okradené důchodkyně, nebo Jaroslava Krejčího v roli revizora," vyjmenoval ředitel Českého rozhlasu Olomouc Pavel Hekela.

Počet kapesních krádeží je podle kriminalistů letos stejný jako vloni. "Od ledna až do dnešního data jsme evidovali okolo 250 krádeží na osobách, z toho asi 60 případů jsou krádeže v dopravních prostředcích. Dále jsou krádeže na osobách nejčastější v restauracích a obchodních centrech. Terčem zlodějů se stávají hlavně ženy," přiblížil zástupce vedoucího olomoucké policie Jiří Musil. Částka, kterou si zloději odnášejí, se průměrně pohybuje okolo pěti tisíc korun.

Kromě vysílání spotů budou policisté v prevenci pokračovat i rozdáváním informačních letáků a osobními rozhovory s lidmi na zastávkách či nákupních centrech. V terénu se budou pohybovat i policisté v civilu.

kam

Reklama

GCC One - Galerie Šantovka

Katalog firem » Auto - moto » Wraping - polepy vozidel

Wraping - Změna barvy Vašeho vozu pomocí autofólií. Přestala se vám líbit barva vašeho auta, chcete dodat barevně výraznému vozu elegantní matný vzhled nebo ho využít jako reklamní plochu...