Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Praskněte bublinu! Vyzývá festival Jeden svět, který přijíždí také do Olomouce

Kultura

16.3.2015

Autor: Barbora Sísová

Již 16. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět proběhne v Olomouci od pondělí 23. března do soboty 28. března. Během festivalového týdne bude představeno celkem 17 zahraničních a domácích dokumentů. Návštěvníci se mohou také těšit na bohatý doprovodný program, jako například výstavu fotografií, výměnný second hand nebo nejrůznější koncerty.

Festival Jeden svět odstartoval začátkem měsíce března v Praze a nyní pokračuje v dalších 33 městech. Jedním z nich je také Olomouc, tentokrát vůbec jediným městem v Olomouckém kraji. Na diváky festivalu Jeden svět v Olomouci čeká výzva "Praskněte svou bublinu!", která se odrazí v 5 oblíbených festivalových kategoriích. "Divákům nabídneme celkem sedmnáct snímků v pěti kategoriích, jimiž jsou: Máte právo vědět uvádějící často až šokující dokumenty s lidskoprávním rozměrem; Takzvaná civilizace zaměřující se na environmentální problematiku, architekturu a urbanismus; Cesty ke svobodě s dokumenty ze zemí, v nichž působí organizace Člověk v tísni; Český pohled představující nové české dokumenty a Panorama s filmy oceněnými na zahraničních festivalech," uvedla koordinátorka festivalu Zuzana Marešová.

Cílem tohoto ročníku je vymanit se z naší mentální bubliny, jíž se chráníme před okolním světem. "Špendlíkem, který ji pomůže prasknout, může být nejen film, ale i diskuze. Proto zveme diváky na debaty po každé projekci," pokračovala Zuzana Marešová, která také prozradila nejvýznamnější hosty: "Přivítáme režisérku dokumentu Cukr blog Andreu Culkovou, režiséra filmu Lovu zdar! Jaroslava Kratochvíla a snímek Danielův svět přijede představit rovněž jeho režisérka, Veronika Lišková. Na téma filmu Tichá inkvizice, který získal zvláštní uznání Poroty Václava Havla, přijede debatovat Darlin Molina, aktivistka z Nikaraguy. S diváky budou diskutovat i odborníci z Univerzity Palackého v Olomouci, zkušení pracovníci z organizace Člověk v tísni a z hnutí Amnesty International," popsala Marešová.

Součástí programu budou kromě filmových projekcí také doprovodné akce, které začnou už týden před zahájením festivalu. Už dnes proběhne vernisáž výstavy fotografií s názvem Hranice od Jindřicha Štreita, dále se můžete těšit na vystoupení olomouckého improvizačního divadla Úlet skládajícího se z hráčů, kteří mají zkušenost s životem bez domova. „Během festivalového týdne pak proběhne například beseda Lze žít bez cukru?, jež bude spojena s ochutnávkou sugar free pokrmů nebo charitativní koncert kapely Vložte kočku. Výtěžek ze vstupného poputuje na podporu neziskové organizace SPOLU Olomouc, těšit se můžete také na výměnný second hand Hučky z druhé ručky,“ prozradila koordinátorka festivalu Jana Gajová. V programu festivalu je však řada dalších doprovodných akcí.

I letošní ročník festivalu Jeden svět se soustředí také na projekce pro žáky a studenty základních a středních škol. "Považujeme za potřebné, aby byli mladí lidé i děti konfrontování s aktuálními problémy lidských práv a měli možnost se k nim vyjádřit. Proto jsme oslovili desítky škol z Olomouce i okolí k účasti na programu Jeden svět na školách, který bude probíhat v dopoledních hodinách v MUO - Divadle hudby a kině Metropol," dodává jedna z koordinátorek festivalu Jana Gajová. Organizátoři festivalu nezapomínají ani na dříve narozené. Pro členy seniorských klubů a penzionů přichystali v sobotu 28. března dvě projekce dokumentu Felvidék v MUO – Divadle hudby.

Vstupné na projekci je 60 korun. Kompletní program zájemci najdou na webu festivalu Jeden svět 2015. 

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

ZKW Automotive Engineering CZ s.r.o.

Katalog firem » Obchod

ZKW Automotive engineering CZ s.r.o. Vyvíjíme prémiové světelné systémy a elektronické moduly pro automobilový průmysl, utváříme tak vzhled a charakter motorových vozidel po celém svět...