Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 4.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přestaňte truchlit nad koncem léta a pojďte si raději užívat podzimních radostí!

Tipy a názory

15.10.2014

Autor: Veronika Pavlíková

Krátkým sukním a tílkům už definitivně odzvonilo a nastává méně oblíbené období padajícího listí, sychravého počasí a pesimismu. Obdobné přívlastky a vlastnosti podzimu těžko odpářeme, to však neznamená, že je nutné sedět doma s depresivní náladou a nadávat, jak je venku hnusně. I podzim má svá pozitiva, stačí si jich všimnout a náležitě je využít. Nevěříte? Přesvědčíme vás!

Zdá se mi, že lidé podzimu zbytečně křivdí a svádí na něj neprávem své neveselé nálady. Jen si představte procházku parkem, kde listy hrají všemi barvami a sluneční paprsky tomu všemu dodávají pomyslné pozlátko, byť již nejsou v plné síle. Ano, jsou i dny, kdy bys psa ven nevyhnal. Proč však právě tyto deštivé a sychravé dny nevyužít? V létě se vám nechtělo do posilovny, protože by přece byla škoda, strávit krásný slunný den někde v budově. Takže chmurné a šedivé počasí je pro tento účel jako stvořené, nemyslíte? Nabízí se i plavání či jakýkoliv jiný pohyb a s ním spojená endorfinová spokojenost. Výběr je jen na vás. Hlavně nelenit a donutit se opustit gauč, ten příjemný pocit únavy po sportovním výkonu za to vážně stojí. Nebo si zajděte do sauny. Třeba do olomouckých Balneo lázní. Kromě finské sauny si tu můžete užít chvíle odpočinku ve whirpoolce, aroma páře, relaxačním bazénku nebo na solární louce. Vaše duše i tělo jistě uvítají i některou z nabízených masáží. Co takhle medová masáž obličeje? Po ní bude podzim hned o něco sladší!

Uvolnit se a dát stresu sbohem můžete i doma ve vaně. Stačí se náležitě vybavit a udělat si chvíli času pro sebe. Kvalitní koupelové soli a oleje seženete například v prodejně Manufaktura v Šantovce. Nejvýraznější uvolňující účinky mají prý přípravky s levandulí. Koupíte zde však i netradiční vůně jako černý rybíz, mojito nebo meruňka. Obdobný sortiment, tentokrát však značky Botanico, nabízí Štrůdlárna na ulici 8. května. Ano zní, to zvláštně. A štrůdl, který vás napadl, tu mají samozřejmě také, je to jakový obchůdek dva v jednom. První místnost nabízí domácí sacher, medovník, listové taštičky i záviny se slanými i sladkými náplněmi. Pokaždé narazíte na jiné druhy, já měla štěstí na tvarohový, jablečný, makový a špenátový štrůdl a všechny mne chuťově příjemně překvapily. „Zákazníci se rádi vracejí, dámy si pochvalují, že mají za minutu napečeno“, dodává s úsměvem milá paní prodavačka. Pokud vám rozplývající se štrůdl na jazyku připomíná bezstarostné dětství a prázdniny u babičky, neváhejte a přijďte ochutnat. Způsobům zahnání podzimních depresí se meze nekladou!

Vraťme se však k relaxačním produktům Botanico, které se nacházejí v zadním traktu prodejny. Čekají na vás plné regály precizně barevně sladěných lahviček a nádob, z nichž každá slibuje jiný blahodárný účinek. Koupelové soli různých vůní si můžete nabrat z velkých pytlů. Kromě klasiky jako je růže, skořice či vanilka, tu máme například pivní, čokoládovou nebo meduňkovou sůl. Nevšední zážitek slibují i koupelové pudry, což jsou jemné prášky, které po rozpuštění ve vaně změkčují a vyhlazují kůži. Navíc nádherně voní. A o koupelové bombě jste už slyšeli? Aromatická kulička se také rozpouští ve vaně a zpříjemní vaše chvíle pohody. Relaxační efekty přináší i netradiční koupelové oleje a pěny – je libo medovou, čokoládovou, ovesnou, rooibos nebo pivní koupel? Záleží jen na vás.

Olomouckou oázou plnou receptů pro klid v duši je i knihkupectví Poznání. Kromě široké nabídky literatury o zdravém životním stylu, léčitelství, tradiční čínské medicíně, o masážích, rozvoji osobnosti a esoterice zde nabízí široký sortiment přírodních produktů a drahých kamenů. Lidé, kteří se v působení těchto kamenů vyznají, si je kupují jako talismany, ať už v podobě oblázku nebo slušivého šperku. Nechybí ani svíčky, mýdla, vonné difuzéry a mnoho dalších vychytávek pro lepší psychické rozpoložení. Koupit si můžete dokonce mýdlo s dvacetičtyřkarátovým zlatem.

Namísto proslulých svíček Yankee Candle zde prodávají cenově dostupnější Village Candle téměř stejného vzhledu a taktéž zajímavých vůní. Je libo kořeněnou dýni, frozen margaritu nebo marshmallow? Provonět svůj domov můžete i klasickými vůněmi od jahody až po vanilkový dortík.

Za sychravého počasí jistě nejlépe zahřeje šálek dobrého čaje a těch jsou v obchůdku desítky. Čaje bylinné, bio, ajurvédské, kvetoucí, na libovolnou nemoc či zdravotní problém, podle znamení zvěrokruhu – stačí si jen vybrat. Bylinkami hlavně nic nezkazíte, mohou jen pomoci, hůře vám po nich rozhodně nebude. Co tedy příště sáhnout raději po čaji proti migrénám než po proslulé růžové pilulce? K podzimní pohodě můžete přispět i poslechem relaxační či meditační hudby, na výběr máte v Poznání z několika CD, které si můžete poslechnout přímo v prodejně. Dáte přednost zvukům vodopádů, keltské nebo etnické hudbě? Pustit si můžete i ptačí zpěv, šumící les nebo hřmění hromů.

Jestli stále nevěříte, že i na podzim se dá pohlížet pozitivně, nezbývá než navštívit jednu z olomouckých chocolaterií a přesvědčit se, že kvalitní čokolády a belgické pralinky opravdu uvolňují hormony štěstí. První z nich se nachází ve Ztracené ulici, druhá u tramvajové zastávky Výstaviště Flora.

A nebo jednoduše dělejte to, co právě vám dokáže vykouzlit úsměv na tváři, a nesoustřeďte se na nečasy za oknem. Přeji krásné prožití podzimního období!

Veronika Pavlíková

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip