Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 4.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přijďte ochutnat bezdomoveckou polévku, prohlédnout si pokoj ubytovny či promítání dokumentů

Tipy a názory

15.10.2014

Autor: barsi

Letošní čtvrtý ročník aktivit konaných u příležitosti Mezinárodního dne za vymýcení chudoby odstartuje ve středu 15. října v šest hodin večer. Na programu je promítání sociálních filmů na vyšší odborné škole CARITAS , prohlédnout si můžete také model ubytovny nebo ochutnat bezdomoveckou polévku.

Organizátoři chtějí upozornit veřejnost na problematiku chudoby a byznys, který se kolem ní rozmáhá, související především s kontroverzními sociálními ubytovnami. V rozmezí jednoho týdne se tak v Olomouci uskuteční rozmanité akce preventivního i osvětového charakteru. Největší akcí pro veřejnost je dnešní Noc se sociálními filmy. V Aule CARITAS – VOŠ sociální Olomouc začne promítání v 18:00 filmem Šitkredit. Český dokument upozorňuje na nebezpečí rychlých půjček. Na programu jsou dále filmy Ilegální máma, Verdikt v Maďarsku a Z popelnice do lednice. Po dokumentech následují debaty se zajímavými hosty. Například o situaci migrantů v České republice bude hovořit Maurice Otunga, který je původem z Keni.

Diváci mohou navštívit i interaktivní vizualizaci ubytovny pro sociálně slabé, kterou ve venkovních prostorách připravila olomoucká pobočka organizace Člověk v tísni. Instalace je na místě od ranních hodin, aby si ji mohli prohlédnout i studenti středních škol, kteří se účastní přednášek o finanční gramotnosti. "Většina obyvatel si ani nedokáže představit stísněné a nedůstojné podmínky některých sociálních ubytoven a byznys na hranici legality, který se kolem nich rozmáhá," uvedl Michal Láš, který instalaci s kolegy připravil.

Charita Olomouc připravila i velice oblíbené situačně improvizační představení. Spolek ÚLET, jehož členy jsou lidé s bezdomoveckou zkušeností, zahraje v úterý 21. října v 16:30 ve Freskovém sále na ulici Wurmova 7. V pátek 17. října od 17:30 bude sloužena v kostele Českobratrské církve evangelické, Blahoslavova 1, ekumenická bohoslužba. Po ní mohou návštěvníci ochutnat bezdomoveckou polévku z kuchyně Armády spásy.

Mezinárodní den za vymýcení chudoby se slaví 17. října v řadě evropských zemí. Akce, konané u této příležitosti mají upozornit veřejnost na problematiku chudoby a sociálního vyloučení.

barsi

Reklama

BYTY ŠIBENÍK

Katalog firem » Služby » Realitní kanceláře

V Olomouci realizuje skupina JTH výstavbu bytových domů v širším centru města pod názvem Byty Šibeník. Jedná se o ucelenou moderní čtvrť 5 bytových domů a 2 administrativních budov se souv...