Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Prior zmizí, na původní budově vyroste příští rok nákupní Galerie Moritz

Zprávy z regionu

12.11.2009

Autor: Jan Procházka

Betonové monstrum, bunkr, ostuda... Tak většina Olomoučanů pohlíží na někdejší chloubu doby, která vyznávala šedivou barvu a beton povýšila na materiál sochařů. Řeč je o olomouckém Prioru, který je řadu let trnem v oku nejen samotných obyvatel, ale i odborné veřejnosti. Dvacet let po revoluci se konečně hnuly ledy. Bourat, jak mnozí Olomoučané navrhovali, se ovšem bude jen částečně. Přestavbou betonové svatyně by měla vzniknout prosklená galerie. Stavět se začne už v březnu příštího roku.

Prior? Příští rok už minulost

Prior i jeho okolí čekají příští rok dramatické proměny. Už prvního března by se měli stavaři pustit do rozebírání betonového obložení. Budova dostane zcela novou tvář a jinak bude vypadat i uvnitř. "V současné době jsou trendem nákupní galerie, proto jsme se i my rozhodli jít touto cestou," vysvětlil architekt Miroslav Pospíšil. V pěti podlažích se proto budou nacházet maloobchody tak, jak je zvykem v jiných nákupních centrech. "V suterénu zůstane prodejna Billa, její plocha však bude výrazně větší," prozradil architekt.
Nový bude i název. Majitel objektu, společnost CL Trade, se rozhodl přejmenovat ho podle kostela svatého Mořice, a nechat tak legendu Prior historii. Po vzoru velkých měst tak bude mít svou nákupní galerii i Olomouc. Galerie Moritz by se mohla otevřít koncem roku 2010, hodně záležet však bude i na archeolozích. Investor chce totiž upravit i někdejší Mořické náměstí, které dnes slouží Prioru jako zásobovací dvůr. "Jsme si vědomi historického významu tohoto místa, proto jsme se rozhodli zahrnout ho do rekonstrukce. Chtěli bychom zde znovu vybudovat příjemné náměstíčko, kde se budou Olomoučané rádi zastavovat," řekl architekt. Upozornil však, že místo bude zajímat i archeology. "Pořád je tu co zkoumat, archeologové určitě mohou stavbu zpozdit, ale s tím musíme počítat," připustil. Kdy tedy budou moci obyvatelé Olomouce navštívit Galerii Moritz a zda jí přestanou říkat Prior, zatím není jasné. "Podle našich odhadů by stavba měla trvat půl roku," řekl Jan Tlačbaba ze společnost CL Trade. Náklady podle něj zatím nebyly stanoveny a budou se pohybovat ve výši sto až dvě stě milionů korun.

Město opraví ulice od náměstí Hrdinů až ke Koruně

Proč rozkopávat jednu část města na čtyřikrát? řekli si olomoučtí radní, když se dozvěděli o záměrech společnosti CL Trade. "Jejich krok výrazně urychlil naše rozhodování, kdy začít rekonstrukci ulice 8. května. Dohodli jsme se, že obě stavby provedeme zároveň. Určitě to tak pro obyvatele bude snažší," řekl dnes investiční náměstek Martin Major. Rekonstrukce bude navazovat na již hotový úsek Denisova - Pekařská. Ve výhledu je i oprava třídy 1. máje.
"Největší změnou bude zřejmě zúžení tramvajového pásu. Díky tomu vznikne více prostoru pro pohyb pěších," přiblížil Luděk Šťastný, ředitel Stavoprojektu, který rekonstrukci připravuje. Vozovka dostane také novou dlažbu, budou v ní však použity i historické kostky. "Museli jsme vyřešit i vedení trolejí, které nemohou zůstat zavěšeny na historických domech. Navrhli jsme proto takřka neviditelné sloupy, na kterých bude vedení zavěšeno. Zároveň budou sloužit i pro pouliční osvětlení," přiblížil Šťastný.
Radnice chce předláždit i ulici 28. října, která vede z Horního náměstí, a ulici Úzkou. "Náklady zatím nejsou zcela vyčísleny, ale počítáme s částkou lehce převyšující osmdesát milionů korun," řekl Martin Major.

Brutalistický Prior straší Olomoučany už čtvrté desetiletí

Na místě dnešního Prioru byly ještě počátkem dvacátých let minulého století obytné domy. Ve třicátých letech tu byl otevřen obchodní dům Ander a syn, po znárodnění přejmenovaný na ASO. Normalizační doba si žádala i svébytná díla a neváhala s jejich umisťováním do historických center. Brněnský architekt Jan Melichar tak navrhl budovu, která měla nahradit původní zástavbu. Inspiroval se francouzským stylem, který se pro své zalíbení v drsném betonu nazýval brutalismus (brut - franc. drsný, neotesaný). Stavba začala v roce 1973 a i na tehdejší poměry vzbudila značnou nevoli. Na místě tehdejšího Mořického náměstí totiž ještě v devatenáctém století fungoval hlavní městský hřbitov, podle archeologů je tu pochováno na sto šedesát tisíc lidí. Při průzkumu byly nalezeny i pozůstatky z doby neolitické, základy románské rotundy a výjimečně dobře dochované základy románského zděného domu nejspíše z jedenáctého století. Demonstrace nových časů však dostala přednost, průzkum byl ukončen násilím a někteří z archeologů se dokonce ocitli za mřížemi. Prior vyrůstal až do roku 1982, kdy byl slavnostně otevřen. Před někdejší chloubu města, gotický chrám svatého Mořice, vyvrhl své špinavé vnitřnosti - kontejnery s odpadem, parkoviště a zásobovací rampy. V nezměněné podobě funguje dodnes.

Jan Procházka

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941