Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 7.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přírodovědci našli na Borneu nečekané poklady: objevili novou strašilku, pavouka i záhadnou rostlinu

Zprávy z regionu

21.2.2014

Autor: barsi

Studenti a pedagogové Univerzity Palackého (UP) a Ostravské univerzity při nedávné expedici na Borneu našli několik druhů bezobratlých živočichů, kteří zatím nebyli v této zemi popsáni. V nedotčené přírodě tropického pralesa prováděli dva týdny zoologický a botanický výzkum. Nyní je čekají měsíce práce při zpracování a vyhodnocování materiálu, který v tropickém deštném lese nasbírali.

V nástrahách výzkumníků skončil zcela nový druh drobnělky (Zoraptera), což je živočich velmi podobný termitům. Na světě odborníci zatím zdokumentovali 39 druhů tohoto hmyzu, z Bornea dosud žádný znám nebyl. „Již nyní bezpečně víme, že se jedná o nový druh. Pro entomologa je takový nález srovnatelný s objevem zcela nového druhu primáta nebo velké kočkovité šelmy,“ uvedl odborný asistent Katedry ekologie a životního prostředí Přírodovědecké fakulty UP Tomáš Kuras.

Domů si vědci přivezli na zkoumání také unikátní strašilku. Zatímco dosud popsané druhy žijí na listech, které okusují, nově nalezení jedinci k překvapení výzkumníků sídlili na zemi v opadaném a tlejícím listí. "To je u této skupiny velmi výjimečné, takřka bizarní. Je to jako kdyby někdo našel denního motýla, který se živí výhradně sáním krve," přiblížil unikátnost objevu Kuras. Mezi nebývalým množstvím druhů škvorů nalezli i několik vědě dosud neznámých druhů včetně jednoho, jehož příslušníci žijí spolu s termity v jejich hnízdech. "Takové soužití je u škvorů nečekané," upozornil zoolog Petr Kočárek z Ostravské univerzity.

Velmi významný je i objev zatím největšího známého druhu bedlobytky. Drobné mušky podobné komárům, jejichž larvy se vyvíjejí na houbách, jsou rozšířené po celém světě. Na Borneu nalezená bedlobytka zaujala nejen většími rozměry, ale i nápadným žlutočerným zbarvením. Mezi tisíci jedinců, které budou následně vědci zkoumat, jsou patrně i nové druhy pavouků či nočních motýlů.

Na své letos přišel botanik Martin Dančák, který byl před rokem na stejném místě při objevu zcela nového druhu nezelené rostliny, jež získala jméno Thismia hexagona. "Mezi bylinami jsme pravděpodobně našli další vědecky nepopsaný druh. Jeho přesné určení ale nebude tak jednoduché, budeme muset udělat rozsáhlejší studii celého rodu v jihovýchodní Asii," uvedl Dančák. Podle něj je rostlina z rodu Burmanniaceae, a je tedy s Thismií příbuzná. Je velmi nenápadná, drobná a fialově zbarvená. Většinou má jeden malý kvítek. "Čeká nás mravenčí práce při prohledávání světových herbářů a nutný bude i terénní výzkum lokalit, kde se nacházejí příbuzné druhy," doplnil botanik.

Přestože se jednalo o studentskou expedici, její výsledky jsou podle organizátorů srovnatelné s profesionálními badatelskými týmy světových univerzit. Hlavním úkolem bylo ukázat studentům specifický tropický ekosystém a naučit je v tomto prostředí pracovat. Vyrovnat se při tom museli například s náročnými klimatickými podmínkami, kdy vlhkost vzduchu byla téměř stoprocentní a teploty se pohybovaly kolem 30 stupňů Celsia. "Když tyto podmínky vydržíte, úspěch je zaručen. Tato území nejsou stále příliš probádaná. Je ale také třeba říct, že štěstí přeje připraveným. Expedici předcházela odborná příprava a chce to i jistou osobní zkušenost," prozradil recept na úspěch Kuras.

barsi