Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Probuďte v sobě svoji ženskost. Vydejte se jaru vstříc ve stylu Marilyn Monroe nebo Audrey Hepburn

Tipy a názory

25.3.2015

Autor: Barbora Sísová

Milujeme padesátá – tak se jmenuje projekt olomoucké fotografky Renáty Jančo , která se rozhodla, že do olomouckých módních vod vnese trochu dávného amerického šmrncu. Inspiraci čerpá, jak už název napovídá, v padesátých letech, tedy v době, kdy mužské hlavy pletly takové sex idoly jako Marilyn Monroe či Audrey Hepburn. Pestrobarevné šaty s nejrůznějšími vzory, rafinované i nenápadné výstřihy a především charakteristická kolová sukně. Věřte mi, tyto léty prověřené modely nenechají muže chladné ani dnes, zvláště když přichází jaro.

Sledujete staré filmy a přemýšlíte, že byste se ráda vrátila v čase? Nyní máte příležitost vyzkoušet si na vlastní kůži módu amerických padesátých let.  Šaty přímo vám na míru zhotoví ve známém Mama Foto Ateliéru ve Voskovcově ulici Olomouci. Značka Milujeme padesátá aktuálně slaví své 1. narozeniny. "Jak vznikl tento nápad? Už několik let se živím fotografováním a začala jsem přemýšlet, že bych svou kreativitu mohla ubírat také jiným směrem. Dlouho jsem nevěděla jakým. Před rokem jsem si vyzkoušela právě šaty à la americká padesátá léta a doslova jsem se do nich zamilovala. Vynikne v nich totiž nádherně ženská postava. Šaty vám zvýrazní prsa a opticky zúží pas. Díky široké sukni pak zmizí nedostatky jako například širší boky nebo větší zadeček. V Olomouci se však tyto šaty nedaly nikde sehnat, a tak jsem zacítila příležitost, že bych se mohla pokusit zaplnit tuto mezeru na trhu," popisuje majitelka své začátky.

Od původní myšlenky už nebylo daleko k činům. Fotografka se tak ze dne na den proměnila v módní designérku.  Začala hledat inspiraci, nakupovat originální staré střihy z padesátých let a společně se švadlenou tvořit první modely. Zanedlouho byly na světě také její první šaty, které kvůli zájmu okolí nezůstaly ve skříni dlouho viset o samotě. "Šaty jsem si pak několikrát vzala do společnosti, abych viděla, jak budou lidi reagovat. Potěšilo mě, že nejen ženy, ale i muži se začali ptát, kde jsem sehnala tak originální šaty. V ten moment jsem zjistila, že má smysl pokračovat," popisuje Jančo.

Pro zhotovení šatů majitelka nakupuje výhradně americké látky, které jsou jednak kvalitnější, ale hlavně nabízí pestrou škálu barev se vzorky, které byly in právě v padesátých letech, tedy puntíky, kostky či nejrůznější obrázky, jako jsou motýlci, ptáčci, třešničky či dortíky. "Vždy nakupuji jednu látku pouze na jedny šaty. Každé šaty jsou proto originál. Chci, aby zákaznice měla pocit, že když si nechá u nás ušít šaty, bude jedinečná. Navíc nehrozí, že když pak půjde na akci nebo na večírek, tak tam potká ženu ve stejných šatech."

A jak můžete docílit toho, abyste se i vy podobala hvězdám stříbrného plátna z padesátých let? Jednoduše. Paní Jančo má ve svém ateliéru několik typů ušitých šatů určených k zapůjčení, ale také již hotové modely v konfekčních velikostech k zakoupení. Hlavní službou je však zakázková výroba. "Vše probíhá velmi jednoduše. Žena přijde a vybere si z vystavených typů ten, který se jí nejvíc líbí, a my vyzkoušíme, jak jí sedí. Pak si vezmu míry, domluvíme se spolu na alespoň přibližné barvě a vzoru a já jí pak pošlu mailem návrhy látek, ze kterých si vybere ten svůj ideál. Připravený návrh pak míří ke švadleně. Zákaznici pak čeká ještě jedna zkouška, abychom vyladily detaily, a je hotovo," popisuje Jančo celý proces, který trvá zhruba čtrnáct dní.

Šaty jsou díky své originalitě vhodné jak na společenské události, jako jsou plesy, večírky nebo svatby, tak na normální nošení. Všechny jsou vyrobeny ze stoprocentní bavlny, takže se nemusí nějak speciálně čistit, stačí pouze, když je běžně vyperete v pračce. Aby získala sukně svůj nadýchaný kolový vzhled, je potřeba speciální spodničky, kterou vám taktéž zhotoví na míru spolu se šaty. Kromě šatů jsou v nabídce také pestrobarevné sukně, které pak spolu s jednoduchým tílkem vytvoří neotřelý jarní či letní outfit. Informace o jednotlivých typech šatů a cenách naleznete na webových stránkách či facebooku.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip