Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Projeďte se vláčkem mezi žirafami a přímorožci, africké safari otvírá právě dnes

Zprávy z regionu

24.7.2015

Autor: Barbora Sísová

Od dnešního dne mohou návštěvníci olomoucké zoo vyzkoušet druhou část safari, tentokrát věnovanou africkým zvířatům. Stačí když nasednou na vláček vedle výběhu nosálů a ten je pak proveze mezi oblíbenými žirafami nebo majestátnými oryxy jihoafrickými. Olomoucká zoo má v plánu postupně vybudovat pět areálů safari, následující, již třetí v pořadí, bude věnován australským zvířatům.

Návštěvníci mohou nastoupit na vláček každý den od desíti hodin dopoledne vedle výběhu nosálů, vstupní branou pak vjedou mezi přímorožce. Jejich teritorium obkrouží po vnějším obvodu a cestou si vychutnají i pohled na žirafy pohybující se v nové travnaté části svého výběhu zabíhající mezi antilopy. "Při tvorbě návrhů bylo pro architekty nejdůležitější, aby stavba působila přirozeně a lidem se otevřel co nejméně rušený výhled na zvířata, a to nejen z vláčku. Pamatovali jsme i na pěší návštěvníky, pro které je pohled na oryxy otevřen z vyhlídky vybudované v blízkosti vyhlídkové věže," komentoval záměry ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň. K žirafám se tak návštěvníci mohou blíže dostat už nejen z vyhlídky pavilonu žiraf, ale i u nástupiště safarivláčku. Bohužel není reálné, aby se všechna zvířata mezi vláčky pohybovala zcela volně. "Například u žiraf se musí tolerovat to, že jsou velmi plaché a přeci jenom jsou to velká zvířata, nebylo by proto úplně bezpečné, pokud by se rozběhla mezi projíždějícími vláčky," vysvětlila mluvčí olomoucké zoo Karla Břečková, proč jsou žirafy ohrazeny. "Pro návštěvníky máme připraveny tři vláčkové soupravy. První bude návštěvníkům k dispozici v deset hodin. Vyjíždí se od výběhu nosálů a reaguje se na poptávku ze strany návštěvníků. takže až se vláček zaplní, vyjíždí. Když je velká poptávka, mohou na trať vyrazit i všechny vláčky," popisuje Břečková a dodává, že safari není v ceně vstupenky a je potřeba si jízdu zaplatit zvlášť.

Otevřením druhé z celkem pěti plánovaných částí safari udělala zoologická zahrada další důležitý krok na cestě k většímu propojení světa zvířat a lidí, což je stěžejní bod v její modernizaci. "Tím, že se vyhlídkový vláček při budování safari postupně odklání od běžné obchůzkové trasy, zvyšuje zahrada komfort návštěvníků a nabízí i další atraktivní varianty, jak si zoo prohlédnout. To vše navíc ve stále přirozenějším prostředí, bližším i zvířatům," vyzdvihl náměstek primátora Aleš Jakubec, který má zoologickou zahradu ve své kompetenci.

První z pěti etap safari zaměřenou na region Euroasie zprovoznila zoo v roce 2013, tady mohou lidi zblízka sledovat zubry evropské, losy evropské, jeleny sika, kozorožce kavkazské, muflony, siky vietnamské, daňky mezopotámské a kozy bezoárové. Loni se vláčkem projelo 50 tisíc lidí. Po africké části by měla vzniknout část věnována Austrálii, následovat bude americká část a Arktida. Celý časově i rozsahově náročný projekt probíhá za provozu zoologické zahrady. Safari bude v konečné fázi zabírat téměř polovinu rozlohy celé zoo. Zvířata postupně získávají prostor přibližující se jejich přirozenému prostředí.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941