Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 10 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Proti Floře plné veteše už protestuje i nové občanské sdružení, město slibuje změnu

Zprávy z regionu

27.8.2013

Autor: Jan Procházka

Příšerná. Tak hodnotí řada návštěvníků před pár dny skončenou letní Floru. Nespokojenost se současnou podobou legendární květinové výstavy, která se změnila na obří tržnici, už došla tak daleko, že vzniklo občanské sdružení, požadující rychlou nápravu. Spokojená není ani radnice. Blýsknout na lepší časy by se ale mělo brzy: až bude dokončena rekonstrukce pavilonu A, začne prý nová etapa celého výstaviště, která kdysi dechberoucí výstavě vrátí ztracený lesk.

Kdo v posledních letech vyrazil na některou z etap Flory, musel si toho všimnout. Expozic výrazně ubylo a veškeré volné prostory zaplnily stánky. Prodejcům byly vyhrazeny i některé pavilony. Výstaviště to vysvětluje těžkou ekonomickou situací, návštěvníci, kteří přišli na kytičky, ale odcházejí zklamaní. V Olomouci už dokonce vzniklo i občanské sdružení, které si záchranu Flory vzalo jako náplň činnosti. "V poslední době se Flora změnila v tržnici, která je snad ještě horší než nechvalně proslulé burzy na Lokomotivě v devadesátých letech. Všechno je podřízeno konzumu. Udělá se pár mizerných expozic aby se neřeklo a park se otevře stánkařům. Nikdo ale nehledí na nějakou kulturu, nabízí se tu nejrůznější veteš," shrnuje za sdružení Zachraňme Floru Daniel Bradáč. Podle něj sami pořadatelé vůbec nehledí na návštěvníka. "Doprostřed aleje klidně postaví ošklivý kontejner nebo mobilní toalety. Aby se do parku vlezl skákací hrad, klidně se vylámou větve stromů. K záhonům, které bývaly chloubou Flory se přistupuje tak, že se tu zasadí pár trvalek… Nikdo se nestará, aby se tu lidé cítili dobře," zlobí se Bradáč.
Podobně hovoří i sami návštěvníci výstavy. Například senior Josef Tykáč se při dotazu na letošní Floru přenesl o několik desetiletí zpět. "Tehdy tu tryskala voda, úplně všude byly květy. Výstava byla v celém parku a lidé chodili a zírali s otevřenou pusou. Ale to už dnes málokdo pamatuje. Srovnávat to s dneškem nemá vůbec cenu," krčil rameny muž, oslovený během výstavy před pavilonem G.

Stánky jsou všude. A s tématikou výstavy souvisí opravdu hodně vzdáleně. Snímky jsou z letošní letní etapy. Foto: Jan Procházka



Současná podoba Flory se nelíbí ani olomoucké radnici. "Spokojení rozhodně nejsme. Především je ale nutné říct, že nynější situaci, kdy je největší výstavní pavilon kvůli přestavbě nedostupný, vnímá město jako zhruba dvouletý provizorní provoz, nikoliv jako standardní stav," zdůraznil primátor Martin Novotný. Podle něj už letos na podzim představí vedení výstaviště svou novou koncepci. "S ohledem na investici v řádech stovek milionů korun je samozřejmé, že budeme požadovat změny v provozu celého výstaviště včetně pořádání tradičních květinových výstav," ubezpečil primátor.

Stanovisko ředitele výstaviště Jiřího Uhlíře, který je ve funkci od loňského července, se získat nepodařilo. Na písemné otázky týkající se aktuálně skončené letní Flory neodpověděl a do telefonu pouze odkázal na svou dříve zveřejněnou koncepci. Vyjádřit se prý chce až po jednání se zástupci sdružení Zachraňme Floru. Už před časem ale prohlásil, že Flora je jedinečná už jen svým typem a rozsahem. "Každá výstava má své téma, které je výtvarně zpracováno. Chtěl bych určitě zachovat tuto přednost a rozvíjet ji. Změny připravuji v oblasti služeb pro vystavovatele a oslovování návštěvníků. Navázat bližší vztah mezi námi jako pořadateli, návštěvníky a vystavovateli a získat také adekvátní zpětnou vazbu. Naším cílem je stát se rodinným výstavištěm jak pro vystavovatele, tak i pro návštěvníky," řekl Uhlíř v srpnu 2012 v rozhovoru pro Radniční listy.

Jak to bude s Florou dál ale naznačil sám primátor Novotný. "V plném lesku a parádě bychom se jí měli dočkat po blížícím se dokončení renovovaného a rozšířeného pavilonu A," slíbil Novotný. To by mělo být už na jaře příštího roku. Zda a jak bude omezen počet stánků však zatím není jasné. Právě toho by ale chtěli dosáhnout členové sdružení Zachraňme Floru. "Stánky nesouvisející s posláním Flory podle nás na výstavu nepatří. A už vůbec ne na hlavní alej. Ta by přece měla tvořit kultivovanou konkurenci expozici v pavilonu A," zmínil Daniel Bradáč a dodal, že sdružení prý nemá žádné ambice svrhnout současné vedení výstaviště. "Ani nechceme pořádat demonstrace a psát petice. Naopak chceme rozvinout dialog. Myslíme si, že Olomouc si zaslouží víc, než je jí v poslední době na výstavách servírováno. Pokud se podaří přispět k zastavení úpadku Flory a třeba jí i pomůžeme získat někdejší slávu, sdružení prostě rozpustíme. O žádné zásluhy nestojíme," slíbil Bradáč.

Flora se v Olomouci koná od roku 1958. Největší slávu zažívala v šedesátých letech, kdy se návštěvnost jednotlivých výstav počítala na statisíce a přehlídka sbírala jedno prestižní ocenění za druhým. V současné době se návštěvnost pohybuje okolo třiceti tisíc lidí.