Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 3.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Protikorupční bojovníci versus umění mistrů

Tipy a názory

27.11.2014

Autor: Michal Folta

Olomouc v poslední době žije krom vánočních trhů také velkou výstavou jednoho z nejslavnějších olomouckých rodáků, sochaře a výtvarníka Ivana Theimera. Troufám si tvrdit, že není Olomoučana a snad ani návštěvníka města, který by nezaregistroval existenci úžasného díla tohoto sochaře na Horním náměstí, tedy Arionovy kašny. A není ani známo, že by si někdo na cokoliv v souvislosti s touto kašnou stěžoval. Turisty i fotografy oblíbená, Olomoučané ji dávno vzali za svoji. Je jedním ze symbolů města. Přesto by se dalo říct, že dnes by stejně ušlechtilá zakázka dost možná narazila.

“Sedmou olomouckou kašnu jsme tehdy objednávali u Ivana Theimera formou zakázky z volné ruky. Předpokládám, že v dnešní době, kdy každý každého podezírá, by to takhle snadno neprošlo,” vzpomínal při včerejší premiéře filmového dokumentu o sochaři někdejší olomoucký radní a emeritní ředitel Muzea umění Pavel Zatloukal. Samozřejmě, má pravdu. Dnes se totiž obecní samosprávy mnohdy bojí podepsat pod zcela regulérně proběhnuvší veřejnou soutěž, jen aby za pár týdnů či měsíců nezaklepal na dveře někdo od policie s tím, že výsledky soutěže jsou podezřelé.
Posledních pár let u nás totiž vládne verbálně velmi nesmlouvavý boj proti korupci. Nakolik jsou všechna ta slova reálně účinná a zabraňují SKUTEČNÉMU rozkrádání na nejvyšších úrovních státu, laik nepozná. V praxi ovšem tahle vybičovaná fanatická atmosféra vede k nesmyslným situacím, kdy se obecní radní bojí vypsat výběrové řízení třeba na pořízení sekačky na trávník, protože by se mohlo stát, že ten či onen prodejce sekaček záhy pošle na obec protikorupční zakuklence. Samozřejmě, že návštěva zakuklenců nemusí mít naprosto žádný reálný výstup, nicméně stín podezření už zůstává…

Kdyby to takhle fungovalo odnepaměti, neměla by Olomouc ty nejkrásnější chrámy a Hornímu náměstí by nevévodil Sloup Nejsvětější Trojice. Tehdy se patriot a zkušený sochař a kameník Václav Render rozhodl na vlastní náklady vyšperkovat město tím nejkrásnějším sloupem ke cti Nejsvětější Trojice. Rozhodl se, dal do toho všechen svůj um i peníze, a sloup postavil. Dnes by se vedly nekonečné diskuze, podepisovaly petice, padala odvolání a případně i nějaké to trestní oznámení. A jestliže dnes víme, že jak stavba sloupu Nejsvětější Trojice, tak i pořízení kašny od Ivana Theimera, byly počiny dobré, byť by si v dnešní hysterické optice vysloužily ostrou kritiku, zkusme zvážit i náš náhled na další díly “protikorupčního tažení”. Když ne pro nic jiného, tak aspoň ve jménu zdravého rozumu.

Michal Folta

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip