Reklama

Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav, venku je 13.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Radnice vyřeší "přechod nepřechod" u Šantovky. Namaluje zebru a postaví k němu semafor

Zprávy z regionu

18.12.2013

Autor: Jan Procházka

Radnice už ví, co udělá s přechodem u Šantovky, který vlastně není přechodem. Na silnici bude namalována zebra a vznikne nový semafor se spouštěcím tlačítkem. Jedna z nejrušnějších křižovatek to prý ustojí, chodci totiž dostanou zelenou jen ve chvíli, kdy budou auta stát. Na stejném místě už přitom kdysi semafor stával, po krátké době byl ale v tichosti zrušen, neboť se u něj tvořily kolony.

Nebezpečný "přechod nepřechod" mezi starým autobusovým nádražím u tržnice a nákupní galerií Šantovka dostane poctivou zebru a navrch i semafor. Ten bude fungovat na spouštěcí tlačítko. "Chodec stiskne tlačítko a semafor dá zelenou teprve ve chvíli, kdy to neovlivní chod celé křižovatky," vysvětlil náměstek primátora Ivo Vlach.
Že takzvané místo pro přecházení, kde nemá chodec přednost, není v této lokalitě zrovna vhodným řešením, se ukázalo hned po otevření nákupní galerie. Řešení prostranství totiž chodce přímo vybízí, aby komunikaci přešli na tomto místě. "Bohužel se to nezlepšilo ani po zprovoznění nové tramvajové trati," konstatoval Vlach, podle kterého si město nechalo zpracovat sečíst množství chodců i aut v různých denních dobách. A čísla jednoznačně potvrzují, že situaci je nutno řešit urychleně. "Dochází tam bohužel i takovým kuriozitám, že lidé tu přejíždějí s nákupními vozíky na parkoviště u tržnice, tam vyloží nákup a s vozíky se vrací zpět do Šantovky," poznamenal Vlach. Vybudování přechodu je proto podle něj jediným možným východiskem.
Na stejném místě přitom už kdysi světelný přechod krátce fungoval. Záhy po spuštění byl ale semafor vypnut, neboť se u něj tvořily dlouhé kolony.
Přestože situaci chce radnice nyní řešit co nejrychleji, počkají si lidé na bezpečnější přecházení nejspíš až na začátek léta. "Protože se jedná o stavební úpravy, je potřeba nejprve zpracovat projekt, získat potřebná povolení a celý tento proces prostě pár měsíců trvá," krčí rameny Vlach a občany proto vybízí k maximální opatrnosti. "Lidé by si měli uvědomit, že jim tam auta přednost dávat nemusí a zbytečně neriskovat," varoval Vlach.

Reklama

Radek Náhlý - Montáž sádrokartonu

Katalog firem » Řemeslníci » Rekonstrukce, zedníci, sádrokartony

Specializujeme se především na sádrokartonové konstrukce, půdní vestavby, sádrokartonové příčky, montáže sádrokartonových podhledů a suchou výstavbu. V rámci činnosti se kromě montá...