Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Referendum o hazardu bude. Zastupitelé ale stanovili termín až na 12. prosince

Zprávy z regionu

15.9.2014

Autor: Jan Procházka

Referendum o zákazu či zachování hazardu ve městě bude. Zastupitelé ale jeho konání stanovili na nejzažší možný termín, tedy 12. prosince. Vedlo je k tomu několik důvodů, tím nejzásadnějším ale zřejmě bylo překvapivé stanovisko ministerstva vnitra, které dnes ráno zpochybnilo otázku, kterou referendum pokládalo. Vnitro se přitom jako nadřízený orgán musí k rozhodnutí zastupitelstva o referendu vyjádřit do šedesáti dnů. Pokud se referendum konalo dřív a ministerstvo by rozhodlo o jeho neplatnosti, což je podle úředníků pravděpodobné, šli by občané k urnám zbytečně.

Bouřlivá debata se vedla na dnešním jednání zastupitelstva nad jedním z posledních bodů programu - otázce referenda o hazardu. Výsledek sice překvapil málokoho, důvody, proč se referendum bude konat až 12. prosince už překvapivé, nebo aspoň nečekané, určitě jsou.

Zastupitelé měli dnes prakticky jen tři možnosti. Rozhodnout o otázce položené referendem sami, vypsat plebiscit souběžně s komunálními volbami, či určit jeho termín v zákonné lhůtě devadesáti dnů. Od počátku bylo jasné, že většina zastupitelů, snad s výjimkou klubu lidovců, se přiklání k poslední variantě. Proti souběhu dvou hlasování hovořil doposud hlavně fakt, že pro referendum by bylo potřeba zajistit samostatné hlasovací místnosti i komise, což je organizačně složitá záležitost. Podle tajemníka magistrátu Jana Večeře by v deseti volebních okrscích bylo každé hlasování v jiném objektu, na jednasedmdesáti místech by se pak hlasovalo ve vyšších patrech, což by zřejmě zkomplikovalo hlasování osobám se sníženou pohyblivostí. Hlavní argument, proč referendum konat samostatně a co nejpozději, ale padl nečekaně až těsně před hlasováním. Až dnes ráno totiž nalezli magistrátní úředníci v datové schránce vyjádření ministerstva vnitra, po kterém požadovali rozbor, zda je otázka, položená v referendu, v souladu se zákonem. (Tento dokument si můžete přečíst zde ») A odpověď zněla jasně: není. "Ministerstvo vnitra ve svém výkladu zpochybnilo platnost otázky položené referendem. Ta je podle nich v rozporu se zákonem, který praví, že referendum nemůže stát nad rozhodnutím demokraticky zvoleného zastupitelstva a měnit jeho vyhlášky. A o regulaci hazardu už v Olomouci vyhláška platí. Může se tedy stát, že pokud nyní schválíte konání referenda, ministerstvo vaše rozhodnutí ve lhůtě šedesáti dnů pozastaví a celá věc se tak dostane k soudu. To, že ministerstvo bude rozhodovat v souladu se svým stanoviskem, je docela pravděpodobné," varoval zastupitele Večeř. Podle něj by mohla nastat situace, kdy lidé přijdou k referendu, jehož samotné konání bude vzápětí zpochybněno. Této situace, které se zalekli i opoziční zastupitelé, příslovečná poslední kapka, která rozhodla, že referendum bude vypsáno až na 12. prosince, tedy dobu, do které už bude stanovisko vnitra ke konání referenda známo. V případném soudním sporu s ním by se pak ocitl organizační výbor, nikoliv radnice. V hlasování pro tento termín zvedlo ruku 31 zastupitelů, ostatní buď nehlasovali nebo se zdrželi. Proti nebyl ani jediný.
Právě členové organizačního výboru ale mají na věc úplně opačný názor. "To nebylo rozhodnutí ministerstva vnitra, to bylo jen vyjádření nějaké pracovnice nějakého odboru ministerstva vnitra, o kterém ale dnes víme, že proti němu stojí dnešní rozsudek soudu, který rozhodoval o místním referendu v Ústí nad Labem. Ten řekl, že přesně ta samá otázka, kterou pokládáme my, není v rozporu se zákonem. Ten by nastal pouze tehdy, pokud by součástí otázky referenda bylo znění obecně závazné vyhlášky, což není. Soud konstatoval, že nelze upřít občanům právo vyjádřit se k věci, kterou zastupitelstvo může vyhláškou regulovat," sdělila bezprostředně po hlasování zastupitelů členka jedna z hlavních tváří iniciativy kolem referenda Dominika Kovaříková. Věc má ještě další rovinu. Autoři petice se totiž netají obavou, že ač potřebnou desetinu podpisů získali, pětatřicetiprocentní účasti, potřebné pro platnost plebiscitu, nedosáhnou. Spojení s komunálními volbami pro ně bylo klíčové. "Dnešní rozhodnutí zastupitelstva znamená, že platnost referenda je vážně ohrožena. Vzhledem k tomu, že se u komunálních voleb očekává účast kolem pětatřiceti procent (k posledním dvěma obecním volbám přišlo 33 a 36 procent, pozn. autora), jakékoliv následné volby budou mít nejspíš účast mnohem nižší. Zastupitelé tímto ukázali, že nemají zájem na tom, aby občané mohli rozhodnout o věci, která se jich týká," konstatovala Kovaříková.

Jan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941