Reklama

Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej, venku je 19.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Referendum o hazardu mají v rukou zastupitelé. V pondělí rozhodnou, zda se vůbec bude konat. A kdy

Zprávy z regionu

9.9.2014

Autor: Jan Procházka

Otázku, zda uspořádat referendum o zákazu hazardu, budou mít v pondělí na stole olomoučtí zastupitelé. Hlasováním rozhodnou, zda se vůbec bude konat, pokud ho nesmetou ze stolu, čeká je ještě rozhodnutí o termínu. Už teď je ale jasné, že přimknout ho k blížícím se komunálním volbám zřejmě nebude technicky možné a bude nutné ho uspořádat samostatně. Jeho výsledek přitom není pro zastupitele závazný.

Olomoučtí zastupitelé na svém pondělním jednání rozhodnou, zda se ve městě bude konat referendum o zákazu hazardu. Petici, která ho požadovala, podpořilo 8175 osob, čímž byla splněna zákonem daná desetiprocentní hranice. Volení zástupci teď musí v prvé řadě rozhodnout, zda se referendum vůbec bude konat. "Ze zákona totiž mají možnost na otázku referenda odpovědět sami," vysvětlil tajemník magistrátu Jan Večeř. O tom, jak postupovat, by se měli šéfové zastupitelských klubů dohodnout na společné schůzce. "Chtěli bychom, aby panovala shoda, aby to rozhodnutí neprošlo nějakou těsnou většinou," zmínil primátor Martin Major, podle kterého je zatím termín schůzky v jednání. Pokud by zastupitelé konání referenda odsouhlasili, musí také stanovit termín jeho konání. Přimknout hlasování k blížícím se komunálním volbám ale zřejmě nebude technicky možné. "Narážíme na spoustu legislativních problémů. Například bychom museli pro referendum jmenovat speciální volební komise, hlasovat by se muselo v jiných místnostech. To v některých objektech ani není technicky možné, takže by lidé na některých místech absolvovali volby ve dvou budovách. Obáváme se, že by pak mohlo dojít zpětně i k nějakým žalobám, že jsme průběh voleb komplikovali a někoho znevýhodňovali," naznačil Večeř. Paradoxně by se takové dvojí volby prodražily, radnice by totiž musela nakoupit další urny, plenty a potřebné vybavení. Pokud dají zastupitelé referendu zelenou, chce jim tajemník Večeř jednoznačně doporučit uspořádání referenda separátně. Zákon ukládá, že se musí konat do devadesáti dnů od vyhlášení.

Pokud by referendum proběhlo a k urnám dorazilo alespoň potřebných pětatřicet procent voličů, hazardu stejně v Olomouci odzvonit nemusí. "...otázku týkající se regulace hazardu, splňující veškeré zákonné podmínky, lze tedy v místním referendu bez výhrad položit, leč neexistuje žádný právní způsob, jak zastupitelstvo statutárního města prostřednictvím místního referenda donutit k samotnému schválení navržené obecně závazné vyhlášky," cituje Jan Večeř z přípisu ministerstva vnitra, který si magistrát nechal zpracovat už v květnu.

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941