Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 4.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Referendum o hazardu skončilo fiaskem: k urnám přišlo jen 6600 lidí

Zprávy z regionu

13.12.2014 aktualizováno 13.12.2014 01:01

Autor: Jan Procházka

Naprostý nezájem projevili Olomoučané o referendum o hazardu, které proběhlo v pátek. K urnám přišlo jen lehce přes šest a půl tisíce lidí, tedy ještě méně, než kolik jich podepsalo petici, na jejímž základě zastupitelstvo referendum vypsalo. Drtivá většina těch, kteří v pátek svůj lístek do urny vhodili, hlasovala pro zákaz. Aby byl výsledek referenda platný, muselo by ale k urnám přijít alespoň pětatřicet procent voličů. Hazard tedy ve městě stopku nedostane. Radnice ho ale přesto hodlá omezovat.

Zakázat automaty, loterie, kasina, ale třeba i plesové tomboly? Olomoučané v pátek 12. prosince měli možnost právě o tomto rozhodnout. Ukázalo se však, že tato otázka obyvatele města až tak netrápí. K urnám přišlo jen 6 689 lidí, což činí 8,2 procenta oprávněných voličů. Aby výsledek referenda platil, musela by účast dosáhnout aspoň petatřiceti procent. Odpověď ano zvolilo 95,5 procenta hlasujících. Pro variantu ne se vyslovilo jen 247 osob. Jednadvacet osob vhodilo prázdný lístek, což je považováno za zdržení se hlasování. Sčítání začalo hned po dvacáté druhé hodině, kdy se uzavřely hlasovací místnosti. "Konání místního referenda v 89 hlasovacích okrscích nepoznamenaly žádné komplikace. Na jeho hladký průběh dohlíželo více než 400 lidí. V hlasovacích komisích bylo celkem 367 členů," uvedl po skončení sčítání tajemník magistrátu Jan Večeř.
Na přípravě referenda pracovaly desítky úředníků několik měsíců. Město za něj zaplatilo přibližně jeden a půl milionu korun.

“Výsledky referenda jsou jasným signálem toho, že naprostá většina Olomoučanů podporuje aktuální kroky vedení města. Spatřujeme je v pokračování nastoupené redukce hazardu ve městě. Je vidět, že bezmála 92 procent lidí oprávněných v referendu hlasovat, chápe, že jsme se vydali správným směrem,” uvedl v reakci na výsledky referenda primátor Olomouce Antonín Staněk. Problematice redukce hazardu se již nyní věnuje nově ustavená pracovní skupina rady města.

Jan Procházka

Reklama

HOSTINEC NA STŘEDNÍ

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Vaříme každý den. Možnost pořádání oslav, rautů. v době obědů je restaurace nekuřácká. WIFI Free.