Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 7.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Rekonstrukce Dolního náměstí: více světla, méně aut

Zprávy z regionu

4.2.2009

Autor: Adam Fritscher

Nejdříve v příštím roce by mohla začít komplexní rekonstrukce Dolního náměstí v Olomouci. Projekt, který je nyní ve fázi přípravy projektové dokumentace, zahrnuje i rekonstrukci inženýrských sítí a jeho náklady se odhadují na sto milionů korun.

"Samozřejmě budeme usilovat o to, abychom dosáhli i na prostředky z evropských fondů," uvedl náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs. Kdy se rekonstrukce Dolního náměstí rozběhne, záleží právě na tom, zdali na ni radnice sežene dostatečné množství financí.
Již nyní ale představitelé města řeší s autory vítězného architektonického návrhu jednotlivé detaily opravy historické části hanácké metropole. "Projednávali jsme například podobu veřejného osvětlení," zmínil primátor Olomouce Martin Novotný. "Samozřejmě budeme respektovat zvýrazněné nasvícení historických monumentů v této lokalitě, ale zároveň chceme, aby i v ostatních částech náměstí byl večer a v noci dostatek světla. Nakonec by to mělo být pětkrát až sedmkrát více než na Horním náměstí, kde se potýkáme právě s podobným problémem," připomněl Novotný.

Změny by se měly týkat i automobilové dopravy a parkování na Dolním náměstí. "Cílově ve výhledu několika desítek let by náměstí mělo být zklidněno dopravy, ale nejprve musíme vyřešit parkování v centru vznikem parkovacích domů. Do té doby nemůžeme auta úplně z Dolního náměstí vyhnat. Zůstane zde proto zachováno 94 parkovacích míst oproti zhruba stovce současných, ale spíše po obvodu náměstí, nikoliv v jeho středu jako doposud," poodkryl plány architektů primátor města.
Součástí nové podoby Dolního náměstí budou i dvě stromové linie, předláždění všech ploch včetně chodníků a nový mobiliář.

Adam Fritscher

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip