Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 5.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Reprezentační trenér Tomáš Konečný věří na Závodu míru U23 v úspěch českého dresu

Rozhovory

19.5.2015

Autor: Radek Heloňa

Na konci května se v Jeseníkách v rámci Nation´s Cupu utkají top talenty světové cyklistiky. Český tým vedený Tomášem Konečným, rodákem od Olomouce, chce v tvrdé konkurenci doma uspět. Jeho tým se bude v "Opičích" horách připavovat už v týdnu před závodem. "Budeme v Jeseníkách o tři dny dříve a budeme si projíždět trasy etap. Nic nepodceníme, klukům ukážu důležitá místa, která budou rozhodovat," říká Tomáš Konečný

Pane trenére, jak bude vypadat příprava reprezentačního týmu ČR před Závodem míru U23?
Chci předem poděkovat panu Vašíčkovi, organizátorovi závodu, že nám umožnil, abychom se před závodem mohli v místě konání připravovat. Budeme v Jeseníkách o tři dny dříve a budeme si projíždět trasy etap. Nic nepodceníme, klukům ukážu důležitá místa, která budou rozhodovat. Kluci musí vnímat to, že jedou doma, je to něco výjimečného a musíme toho využít a užít si to.

Jaké budou cíle v závodu?
Závod má velký zvuk, jede se v rámci Nation´s Cupu a je možno se porovnat s absolutní světovou špičkou v kategorii do 23 let. Chceme samozřejmě uspět, bude to nesmírně těžké, ty závodníky zase kluci potkají na MS. Uvidíme, bude to zrcadlo, vybereme to nejlepší a myslím si, že určitě můžeme uspět.

Víte už, kdo bude v nominaci českého týmu?
Já mám zhruba jasno, ale nechci, aby se o tom psalo dříve, než se to dozví závodníci. Ve čtvrtek máme trenérskou komisi, kde se bude nominace rozebírat. O víkendu se jede v Kyjově závod Visegrádské 4 a po něm nominaci zveřejníme. Asi nikoho nepřekvapí jména jako Černý, Turek, Sisr či Kukrle, ti mají hodně velkou šanci, další do zbývající šestice uvidíme. Rozhodneme se i po Kyjově. V nominace nebude určitě šest lídrů, ale i domestici, protože cyklistika je týmový sport. Potřebujeme tým složit tak, aby fungoval. Aby byli kluci ochotní makat pro lídry.

Co říkáte na etapy Závodu míru v Jeseníkách?
Všechny tři etapy budou nesmírně náročné. Určitě je to závod pro vrchaře. První etapa možná bude o spurtu v Rýmařově, ale i v ní si závodníci neodpočinou. Na Pradědu se určitě ukáží nejlepší vrchaři. Já jsem rodák z Olomouce a vím, co kluky čeká. V první a třetí etapě může odjet skupina a bude důležité tam být, aby si třeba závodník najel nějaký náskok pro Praděd. Je důležité, aby si kluci v týmu vyhověli, pak může přijít výsledek. Závod je to velmi náročný a hlavně spravedlivý.


Kdo bude patřit mezi favority?
Těžko odhadovat. Neznáme soupisky týmů. Dánové v Holandsku zajeli skvěle, protože jeli týmově, pořád v šesti, což na těch "terezínech" rozhodlo. Překvapili tím celý balík. Závod míru bude do kopců, takže tam jen o taktiku nepůjde. My musíme zajet prostě co nejlépe, nechat tam absolutně všechno. Určitě máme šanci uspět v první etapě, František Sisr je ve výborné formě, což ukázal v Karpatech a nyní v závodu Okolo Ázerbájdžánu. Pro něj je Závod míru U23 vrchol, bude maximálně připravený, stejně jako ostatní kluci.

Tomáš Konečný (11. října 1973 v Olomouci - rodák z Jeřmaně u Bouzova) je bývalý český profesionální cyklista. Svou kariéru započal roku 1985 v Slavoji Loštice, pokračoval v RH Bruntál a TJ Uničov. A od roku 1996 byl profesionálním cyklistou, svou profesionální kariéru ukončil v profesionálním týmu Telecom. Ve své kariéře vyhrál etapu na Vueltě v roce 2001 a celkově se na ní umístil na 12. místě. Mistr republiky v roce 1999 v silničním závodě. Účastník Tour de France v roce 2002, VUELTY v roce 2001 a 2004. Mnohonásobný reprezentant Československa a České republiky na světových šampionátech v silniční cyklistice. Svou kariéru završil ve věku 34 let cyklokrosovou exhibicí s názvem O pohár vesnice Střeň. Nyní je cyklistickým trenérem. Vede českou reprezentaci a je sportovním ředitelem týmu SKC TUFO Prostějov.

Trasy Závodu míru U23

29. května: 1. etapa: Jeseník - Rýmařov (122 km)
První etapa startuje v Jeseníku, povede po trase jesenického semerinku, hned po deseti kilometrech vyjedou závodníci na Ramzovské sedlo (748m), na šedesátém si dají Skřítek (877m), pak sjedou do Rýmařova a přes Břidličnou a Starou Ves se vrátí opět do Rýmařova, kde se bude dojíždět na náměstí po 122 kilometrech.

30. května: 2. etapa: Glucholazy - Praděd (113,6 km)
Královská etapa začne v polských Glucholazech, prvním vrcholem bude Cukmantl - Zlaté Hory (677m), pak sjedou závoďáci přes Heřmanovice, Holčovice, Město Albrechtice do Krnova. Odtud přes Zátor pojedou směr Bruntál. Před městem zubatých žab uhnou v Novýh Heřmínovech do Karlovic, Andělskou Horu, Starou Rudnou a odtud zamíří směr Praděd. Nejlepší vrchař v cíli bude na Altvateru ve výšce 1 491 m.

31. května: 3. etapa: Jeseník - Jeseník (160 km).
Ani třetí etapa nebude žádnou procházkou Priessnitzovými lázněmi. Startuje se a dojíždí v Jeseníku. První část etapy vede přes Javorník, Vidnavu, Rejvíz (759m), Příčný vrch (776m), Vrbno pod Pradědem, Malou Morávku, Hvězdu (855m), Lyru (959m) a zpět do Jeseníku (662m), kde se bude korunovat nejlepší jezdec Závodu míru U23 2015.

Radek Heloňasport@olomouc.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip