Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ritter, Dene, Voss se opět objeví na českém jevišti, Bernhardovo drama nastudovalo Divadlo na cucky  

Kultura

17.2.2015

Autor: barsi

Rakouský spisovatel a dramatik Thomas Bernhard napsal roku 1986 hru Ritter, Dene, Voss. V České republice ji proslavila inscenace Jana Antonína Pitínského s Emíliou Vašáryovou, Zdenou Hadrbolcovou a Jiřím Ornestem, která se úspěšně držela na repertoáru Divadla Na zábradlí pět let. Téměř po patnácti letech od její derniéry se nyní titul objevil i v repertoáru olomouckého Divadla na cucky.

V Bernhardových dílech se opakují stále aktuální motivy jako společenský chaos, otázka umělecké originality a morální devastace člověka, který se snaží vymanit z izolace, do níž se dostal vlastním, nebo cizím přičiněním. "Bernhardův text inscenuji proto, že patří k nejlepším hrám, které jsem v životě četl. Řeší problém rodinné determinace, míru osobní svobody i důležitost autenticity lidského konání, přitom však nepostrádá ironický nadhled a prvky absurdní komiky, což jsou mile typické rysy Bernhardovy tvorby," uvedl režisér inscenace Petr Nerušil.

Nemilosrdná existenciální analýza sourozeneckých vztahů, volně odkazující k životním osudům významné rakouské rodiny Wittgensteinů, která byla napsána pro tři konkrétní herce Burgtheatru – Ilse Ritterovou, Kirsten Deneovou a Gerta Vosse – se od své vídeňské premiéry dočkala řady dalších úspěšných uvedení na předních evropských jevištích. Zmiňovaná adaptace režiséra J. A. Pitínského v Divadle Na zábradlí – s podtitulem Vašáryová, Hadrbolcová, Ornest – byla oceněna jako nejlepší tuzemská inscenace roku 1996.

Téma "sourozenecké lásky" otevře v Divadle na cucky herecké trio Petra Dosoudilová, Simona Vičarová a Tomáš Uher. Toto nastudování bude vůbec první interpretací tvorby jednoho z nejvýznamnějších dramatiků a prozaiků 2. poloviny 20. století na olomoucké scéně a zároveň první premiérou souboru v letošním roce. Premiéra se uskutečnila včera večer a byla vyprodaná, stejně jako dnešní první repríza. Nejbližší reprízy, na které zde ještě sehnat vstupenky, se uskuteční 2. a 4. března. Online rezervace najdete na webu divadla www.divadlonacucky.cz.

barsi

Reklama

Restaurace U ČERVENÉHO VOLKA

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Restaurace v centru města, denní menu, na čepu 5 druhů piv, kuřácké a nekuřácké prostory, možnost akcí - promoce, svatby, letní zahrádka, sportovní přenosy. WIFI