Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 4.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Robotické centrum Fakultní nemocnice Olomouc slaví jubileum: lékaři provedli už tisíc operací

Zprávy z regionu

14.7.2014

Autor: Barbora Sísová

Jediné univerzitní robotické centrum v České republice, které vzniklo před pěti lety v Olomouci jako součást fakultní nemocnice, dosáhlo dalšího milníku. Lékaři ve středu provedli už tisící roboticky asistovanou operaci. Šestačtyřicetiletému muži při ní odstranili z těla prostatu napadenou zhoubným nádorem. Robotické operace jsou podle zkušeností odborníků výrazně šetrnější vůči pacientovi a jeho rekonvalescence se zkracuje téměř na polovinu oproti klasickým otevřeným operacím.

V olomouckém robotickém centru využívají operačního robota z největší části urologové, kteří s pomocí tohoto systému provádějí nejčastěji radikální odstranění prostaty pro nádor a také odstranění zhoubného nádoru ledviny. Z tisícovky robotických operací provedených v Olomouci bylo právě těch urologických více než osm set. Díky robotickému sytému navíc gynekologové operovali s pomocí robotického systému téměř sto padesát pacientek s nádorem dělohy. Přibližně čtyři desítky operací v robotickém centru provedli také chirurgové v oblasti nádorů tlustého střeva a konečníku.

A jaké jsou hlavní výhody speciální robotické operace? "Výhody, které našim pacientům přinášejí tyto roboticky asistované operace, jsem nesporné. Už během samotného operačního výkonu dochází oproti klasickým otevřeným operacím k výrazně menším krevním ztrátám. Okolní tkáň je operací méně traumatizována, což má za výsledek snadnější hojení, méně komplikací a rychlejší návrat nemocného do běžného života,“ vypočítává přednosta Urologické kliniky FN Olomouc Vladimír Študent. S tím souhlasí také pacienti, kteří roboticky asistovanou operaci prodělali. "Druhý den po operaci už jsem byl schopný vstát z postele a za šest dní jsem mohl jít domů. Očekával jsem, že budu mít problémy s uvolňováním moči nebo že mě pohyb bude bolet, ale nic se nedělo. A protože bylo jaro a zahrada pučela, tři týdny po operaci už jsem běhal se sekačkou a lezl po stromech, kde rostly třešně,“ popsal svou regeneraci aktivní důchodce Jaroslav, který operaci prodělal před měsícem. Totéž potvrzuje i tisící pacient Miroslav, který byl operován ve středu. "Vůbec nic mě nebolí a už den po operaci jsem byl schopný chodit, uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál." Rychlá regenerace je tak nespornou výhodou především pro lidi, kteří si nemohou dovolit chybět příliš dlouho v práci. "Někteří jsou schopni pracovat už za tři týdny, pokud se samozřejmě bavíme o kancelářských a fyzicky nenáročných profesích, kdyby podstoupili běžnou otevřenou operaci, je doba léčby mnohem delší – třeba až dva měsíce," uvedl Vladimír Študent.

Robotické operování přináší podle docenta Študenta pacientům i další výhody. "Tou hlavní je samozřejmě menší operační zátěž. Tyto pacienty ani bezprostředně po operaci není nutné překládat na centrální chirurgickou jednotku intenzivní péče, zůstávají sledování několik hodin na dospávacím pokoji a potom jsou převezeni na standardní oddělení. Rekonvalescence je výrazně rychlejší. Zatímco po klasické otevřené operaci by šli domů desátý den, po robotické odcházejí už šestý den," popisuje přednosta kliniky. Samotný úkon trvá asi jeden a půl hodiny. Jedním z nejvíce nepříjemných průvodních jevů, s nimiž se pacienti potýkají po každé operaci prostaty, je samovolný únik moči. "Je to samozřejmě z psychického a společenského pohledu velmi limitující. Zejména pak u mladších pacientů. Právě přesná práce s robotickým systémem nám ale umožňuje i jistá zlepšení. Díky našim zkušenostem jsme letos v dubnu začali používat novou techniku v oblasti plastiky svalů pánevního dna, které právě ovlivňují, zda pacient dokáže moč udržet, nebo ne. Nyní jsme ve stádiu vyhodnocování, výsledky jsou zatím velmi dobré, inkontinence už těchto nemocných prakticky není problémem ani v pooperačním období. Rádi bychom naše zkušenosti publikovali," dodává docent Študent a jeho slova potvrzuje i pacient Jaroslav: "Samozřejmě jsem se ze začátku bál, že budu mít tyto problémy , protože lékaři na rizika upozorňovali, ale naštěstí nic nenastalo, což bylo velmi příjemné překvapení.“

Operační robot da Vinci byl do Fakultní nemocnice Olomouc instalován v polovině srpna roku 2009. Je složený ze tří hlavních částí. Operační konzola má čtyři ramena, na nichž se podle typu operace obměňují nástroje. Druhou částí je přístrojová věž a třetí takzvaná ovládací konzola, odkud operatér řídí ramena s nástroji a kde má díky 3D obrazu dokonalý přehled o operované oblasti. Jeho spolupracovníci mohou výkon sledovat na dvou obrazovkách přímo na sále. Pacient je během operace na operačním stole ve speciální poloze šikmo hlavou dolů. Robot je umístěn u operačního stolu, nástroje jsou do pacientova těla zavedeny pomocí několika miniaturních vpichů. U operačního stolu stojí rovněž lékař-asistent a instrumentářka. Na sále je přítomen také technik. Operatér řídí robotova ramena s nástroji z řídící jednotky- konzoly ze vzdálenosti několika metrů, v podstatě by bylo možné je ovládat i z jiné místnosti. Všechny pohyby robota jsou zpracovávány počítačem, který zpřesňuje práci chirurgických nástrojů v pacientově těle.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Katrin cake & coffee

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Cukrářskou výrobu Katrin založila paní Jarmila Jonáková; vznikla v roce 1991 a v současnosti vede její dcera Jarmila Štorková. Tradice výroby cukrářských a pekařských produktů je v její...