Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Rodinný nákup, lahůdky i dětské potraviny. Sklizeno nabízí jen jídlo s jasným původem

Tipy a názory

13.8.2013

Autor: Jan Procházka

Párky, které obsahují jen maso, pečivo z mouky, kvasnic a vajec, nebo třeba mošt vyrobený jen z jablek. Potraviny vyrobené "postaru" se staly na trhu spíše vzácností. V Olomouci už ale pár měsíců funguje Sklizeno - foodie market, který nabízí právě takové produkty. A nově si v něm můžete koupit třeba pořádnou vyzrálou flákotu či hovězí maso speciálně umleté na domácí hamburgery.

Do párků patří maso. Ovocný jogurt obsahuje bílý jogurt a ovoce. Mošt se vyrábí z jablek. A do pečiva patří mouka, vejce a kvasnice. Nic víc ani méně. V marketu sklizeno se můžete s nákupním vozíkem projet mezi potravinami, jak je znáte možná jen z vyprávění babiček. Z doby, kdy neexistovaly konzervanty a nikoho nenapadlo chtít po tvarohovém koláči, aby vydržel týden a tvářil se pořád stejně. Sklizeno sází na poctivé producenty, kteří k výrobě jídla přistupují stejně jako poctiví řemeslníci. Na původ potravin a jejich jasné složení je tu kladen největší důraz. "Nakupujeme jen od farmářů a malých producentů. Naprostá většina našeho sortimentu pochází z míst nedaleko Olomouce, v dojezdu nákladního auta. Tihle producenti nevyrábí na kvantitu a nemají zapotřebí potraviny něčím šidit nebo nastavovat," vyzdvihuje majitel olomoucké pobočky Jiří Selucký. Jeho prodejna funguje od května a už po pár měsících je jasné, že mnohým lidem není jedno, co mají na talíři. "Naučily se sem chodit maminky, kterým není jedno, co dětem dávají jíst. Máme tu třeba výborné přesnídávky, veškerý sortiment mléčných výrobků a sýrů, taky čerstvou zeleninu a pečivo. A dětem chutnají také mošty vyrobené čistě z ovoce," přibližuje Selucký. Sortiment je podle něj postupně rozšiřován.

"Reagujeme na zájem zákazníků. Teď například začíná lovná sezona, takže budeme nabízet zvěřinu," zmiňuje Selucký. Zákazníci si tak mohou zakoupit čerstvé maso srnčí, jelení a nechybí ani tradiční divočák.

Celoročně se Sklizeno zaměřuje také na hovězí maso. "Když se v běžné masně zeptáte na vysoký roštěnec, nejspíš vůbec nebudou vědět, o čem mluvíte. A přitom právě z tohoto masa jsou úplně nejlepší stejky! My je nabízíme, stejně jako mnoho dalších druhů vyzrálého hovězího," zmiňuje Jiří Selucký. Právě na proces zrání hovězího masa už většina velkoproducentů dávno rezignovala a maso se na pultech objeví často jen pár dnů po porážce. Aby však nebylo tuhé a mělo nejlepší chuťové vlastnosti, musí zrát až několik týdnů. "Toto postupy ctíme. Nevím ale, že by se Olomouci takové maso dalo koupit ještě někde jinde," potvrzuje Selucký. A maso si tu můžete i objednat. "Pokud například chystáte velkou narozeninovou oslavu a chcete hosty překvapit, můžete si u nás objednat klidně třeba pět kilo daňka. Není to žádný problém," ubezpečuje Jiří Selucký.

Do Sklizeno se dá vyrazit na nákup širokého výběru masa, uzenin a sýrů, ale i na běžný rodinný nákup. "Vzhledem k tomu, že naši dodavatelé jsou maloproducenti a navíc řada výrobků je sezonních, dá se říct, že při každé návštěvě tu najdete něco trochu jiného," líčí Selucký. Všechny výrobky se prodávají při běžné teplotě nebo chlazené. Nic mraženého byste tu nenašli. Tedy až na nanuky.

Na pravdě se podle Seluckého příliš nezakládá mýtus, že kvalitní potraviny musí být nutně drahé. "Je jasné, že šunka, která je vyrobená prakticky ze sto procent masa, bude dražší než nějaká pizza šunka, nastavená bůhvíčím. Stejně tak párek plněný separátem, nebo náš párek vyráběný z masa, který už z dálky voní. To je ale prostě úplně jiný produkt a zákazník si musí sám vybrat, co chce jíst. Ceny ale držíme na přijatelné úrovni," potvrzuje Jiří Selucký.

Prodejnu Sklizeno najdete na ulici 8. května, hned na začátku vedle polikliniky Spea. Otevřeno má i v sobotu.


Zvětšit mapu

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip