Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Rozhovor: Nový rektor Miller chce méně nezaměstnaných studentů, do práce bude jezdit na kole

Rozhovory

16.10.2013

Autor: Jan Procházka

Akademický senát olomoucké univerzity dnes krátce po čtrnácté hodině jednoznačně potvrdil, že druhá nejstarší vysoká škola v zemi potřebuje změnu. Nad dosavadním rektorem Miroslavem Mašláněm zvítězil Jaroslav Miller, který byl donedávna považován spíše za outsidera volby. Dvaačtyřicetiletý historik chce prosadit například vyšší spolupráci se zaměstnavateli, aby škola neprodukovala absolventy, kteří pak končí v registru nezaměstnaných. A do práce chce nový rektor jezdit na kole.

Profesor Jaroslav Miller výsledkem volby viditelně překvapen. Zvolen byl už v prvním kole, hlasovalo pro něj patnáct z čtyřiadvaceti členů akademického senátu, v němž jsou zastoupeni i studenti. Následující rozhovor vznikl pár minut po oznámení výsledku volby.

medailon

Prof. Mgr. Jaroslav Miller, Ph.D.

* 1971

Studoval historii a filologii v Olomouci, Budapešti a Oxfordu. Absolvoval řadu dlouhodobých badatelských pobytů na předních světových univerzitách a vědeckých ústavech v Kanadě, Maďarsku, USA, Velké Británii, Německu a Austrálii. Obdržel prestižní výzkumná stipendia, jako hostující profesor působil v australském Perthu. V roce 2012 ho velvyslanec Spojených států amerických jmenoval ambasadorem Fulbrightova programu v České republice. Profesorem historie byl jmenován v roce 2012, v současné době zastává funkci vedoucího katedry historie. Obdržel řadu akademických a vědeckých ocenění, publikoval v zahraničí, byl hlavním řešitelem sedmi vědeckých projektů financovaných Grantovou agenturou ČR. Je členem řady vědeckých organizací. K zálibám Jaroslava Millera patří sport, ruská klasická literatura, zahradní architektura a putování divočinou. Jaroslav Miller je ženatý a má dvě děti, Jana (9) a Barboru (7).
Jaké jsou první pocity po zvolení?
Jsem překvapen. Opravdu jsem nečekal, že tu důvěru dostanu. Ještě na jaře jsem se modlil, abych dostal aspoň jeden hlas. Pro mě je to opravdu překvapení roku.

Akademický senát se poměrně výrazně rozhodl pro změnu. Co to pro univerzitu znamená? Pocítí ji pedagogové a studenti?
Pevně doufám, že pocítí. Nicméně univerzita je o dlouhodobém směřování, určitě to bude postupovat pozvolna, takže to může trvat nějakou dobu. Kdybych to měl připrovnat, tak je to vlastně taková veliká loď. Když se pohne kormidlem, může trvat pár let, než se to projeví. Ale rozhodně chci navázat i na práci svého předchůdce, určitě chci v některých věcech pokračovat.

Co vám na současné univerzitě nejvíc vadí?
Určitě mezilidské vztahy. Je samozřejmě těžké tohle změnit, ale kdyby se tu podařila zlepšit atmosféra, určitě by to celé univerzitě pomohlo. Ale taky bych chtěl, abychom přestali tolik jezdit auty. A to se změnit dá. Já osobně rád chodím pěšky a do práce jezdím na kole. Vždyť se tu stejně ani nedá zaparkovat, tak proč to ještě zhoršovat?

Váš předchůdce byl přírodovědec a za jeho působení tu byla dokončena řada významných projektů z oblasti přírodních věd. Dá se očekávat, že teď dostanou větší šanci i humanitní obory?
Bylo by krásné, kdyby se opravila budova na Hradě, kde sídlím a která po rekonstrukci volá už dlouho. (smích) Nicméně musím říct, že humanitní vědec si vystačí s tužkou a papírem, přístrojové vybavení asi více potřebují přírodovědecké a technické obory. Snad mi za tento názor mí kolegové nevynadají.

Kde vidíte Univerzitu Palackého za čtyři roky, až uplyne vaše funkční období?
Čtyři roky v dějinách univerzity jsou relativně málo. Ale byl bych rád, kdyby byla přátelskou univerzitou kam rádi chodí studenti studovat a byl bych rád, kdybychom byli prestižní ve vědě a výzkumu nejen v České republice, ale také ve středoevropském kontextu. To by mě velice těšilo.

Je velkým společenským problémem, že univerzita chrlí celou řadu absolventů, kteří končí na úřadech práce. Budete tuto situaci nějak řešit?
Univerzální recept neexistuje a je to problém všech univerzit světa. Na druhé straně, rád bych přijal spektrum opatření, které by tento problém sice nevyřešily, ale aspoň zmírnily.

Můžete být konkrétnější?
Jedna z věcí je dlouhodobá spolupráce se zaměstnavateli. Domnívám se, že by třeba v určitých případech mohli podílet na tvorbě studijních prohamů. To je jedna konkrétní věc z mnoha.

Jaký bude váš první krok ve funkci?
Co bude úplně prvním krokem ještě nevím, ale leží před námi příprava rozpočtu, i když tady asi udělá velkou část práce stávající administrativa. Rád bych se také podíval na soudní spory, které univerzita vede a zkusil je nějak elegantně ukončit. Před měsícem tu například proběhla kauza pana Sojky, pokud o to bude stát, rád bych se pokusil najít alternativní řešení. Ale nemohu nic předjímat.

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941