Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 11.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Rudolfovu alej zkrášlí lípy velkolisté. Do nové výsadby se pustí sami Olomoučané

Zprávy z regionu

30.11.2016

Autor: Zuzana Doleželová

Na dvě stovky lidí se v sobotu 3. prosince v devět hodin zapojí do výsadby Rudolfovy aleje ve Smetanových sadech. Nemocné kaštany, které musely být vykáceny, nahradí celkem 108 lip velkolistých. Tyto stromy by měly být vůči nákazám odolnější.

V Rudolfově aleji právě probíhá hloubení jam pro sobotní výsadbu lip. V Rudolfově aleji právě probíhá hloubení jam pro sobotní výsadbu lip. Foto: Zuzana Doleželová

Rudolfova alej

Rudolfova alej vděčí za svůj vznik olomouckému arcibiskupovi Rudolfu Janu Habsburskému, který inicioval už ve 20. letech 19. století vznik stromořadí. Alej se brzy stala jedním z nejoblíbenějších cílů vycházek Olomoučanů. Před šesti lety musely být staré a nemocné jírovce nahrazeny novou výsadbou. Mladé stromy byly ale napadeny agresivní slizotokovou nekrózou, letos v březnu byly proto pokáceny a dřevní hmota byla zlikvidována ve spalovně biomasy v ZOO Olomouc.

Oblíbená Rudolfova alej patří k symbolům města už bezmála dvě století a pro Olomoučany je srdeční záležitostí. Spousta lidí proto těžce nesla nutnost vykácení jírovců, které byly vysazeny teprve v letech 2010 a 2012. "Když probíhala obnova aleje v letech 2010 a 2012, na výsadbě se podílelo mnoho dobrovolníků z řad Olomoučanů. Poté, co špatný zdravotní stav jírovců (neléčitelná slizotoká nekróza, pozn. red.) vyústil v nutnost mladé stromy vykácet, jsme od počátku chtěli, aby se obyvatelé města opět mohli do výsadby aleje zapojit," řekl primátor Antonín Staněk. Hned po zveřejnění plánu na obnovu aleje se ozývali lidé, že by v parku rádi zasadili nový strom. "Mnohdy se přitom jednalo o lidi, kteří se účastnili předchozího sázení jírovců a zasazení stromu měli tehdy spojené s nějakým osobním příběhem, například sňatkem či narozením dítěte," uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec a dodal, že nakonec se přihlásilo takřka dvě stě zájemců, přičemž lze předpokládat, že se výsadby zúčastní i celé rodiny dobrovolníků.

V aleji bude vysazeno celkem 108 lip. Nové stromy budou mít mezi sebou rozestup deset metrů, jírovce byly vzdáleny pět metrů. Podle slov Aleše Jakubce je to dáno tím, že lípy mají jiný tvar koruny a předpokládá se, že se u nich nebude nějakou dobu provádět ořez. Celkové náklady na realizaci výsadby se podařilo oproti původním odhadům díky veřejné soutěži snížit na 400 tisíc korun, 60 procent z této částky by město - vzhledem k tomu, že projekt "Obnova Rudolfovy aleje" uspěl v hodnocení a byl doporučen k financování - mělo získat ve formě dotace z Operačního programu Životní prostředí 2014-2020. Výsadbu provede společnost Výstaviště Flora Olomouc.

Slizotoká nekróza byla příčinou vykácení mladých jírovců. Slizotoká nekróza byla příčinou vykácení mladých jírovců. Foto: Jan Procházka

Lípy, které budou v sobotu 3. prosince v 09:00 v Rudolfově aleji vysazeny, jsou staré kolem osmi let, mají kmínky o průměru 12 až 15 centimetrů a jsou vysoké zhruba čtyři metry. K výsadbě se přistoupilo už nyní, a to z důvodu, že v průběhu jara už se budou moci kořeny v půdě dobře rozrůst. "Byli jsme ujištěni, že současné teploty nevadí, podmínkou je pouze to, že se v půdě nesmí objevovat krystalky ledu," uvedl ředitel společnosti Výstaviště Flora Olomouc Jiří Uhlíř.

"Lípy velkolisté jsme nakoupili v Obříství, což je v Polabí, ale původně pocházejí ze Smržic, tedy z Hané, a teď se tedy vrací zase zpět na Hanou," doplnil na závěr Uhlíř.

Autor článkuZuzana Doleželovádolezelova@olomouc.cz

Zuzana Doleželová
Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip