Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Salmův palác dostane novou střechu i fasádu. Opravy za sto milionů již začaly

Zprávy z regionu

20.4.2011

Autor: amb

Až do příštího léta bude pokračovat již zahájená rekonstrukce Salmova paláce, po radnici největšího objektu na olomouckém Horním náměstí. Stát bude přibližně sto milionů korun a obnáší mimo jiné výměnu střechy, novou fasádu či zastřešení nádvoří.

Salmův palác byl jako původně správní budova významného moravského šlechtického rodu Salmů vybudován po třicetileté válce na místě tří starších domů, mimo jiné i olomoucké mincovny. Od roku 1866 patřil palác městu, její německé osazenstvo jej dokonce chtělo zbourat a velkoobuvník Baťa později plánoval na jeho místě vystavět mrakodrap. Salmův palác ale všechny podobné záměry přežil a nyní patří soukromé společnosti Salm Palace, která se po dlouhých jednáních s památkáři pustila do rekonstrukce objektu, první od padesátých let minulého století.

Práce pod bedlivým dozorem památkářů potrvají až do léta příštího roku. "Skončit by měly nejpozději do prázdnin 2012, v případě zpoždění by se v červenci a srpnu pokračovalo už jen úpravami interiérů. Rekonstrukce zahrnuje zastřešení nádvoří, které bude průchozí mezi ulicemi 28. října a Riegrovou," řekl jeden z realizátorů projektu a odborník na rekonstrukce a restaurování památek Karel Žurek. "Přestřešením tak vznikne prosklené atrium coby velmi atraktivní prostor umožňující komerční a společenské využití jinak nevyužitelného dvora v samotném centru města," dodal Žurek.

Proti zastřešení nádvoří přitom původně velmi výrazně protestovali památkáři. "Po jednáních spojených s prezentací vizualizací budoucí úpravy však se záměrem souhlasili. Tento prostor byl ostatně již mnohokrát přestavován, jsou zde dokonce i kryty z padesátých let," zmínil Žurek.

V přízemí zrekonstruovaného Salmova paláce budou stejně jako nyní komerční prostory včetně provozovny McDonald's. V nadzemních patrech vzniknou administrativní plochy o rozloze 2,5 až 3 tisíce metrů čtverečných. Rekonstrukce zahrnuje také obnovu fasády, výměnu střešní krytiny či vyklizení a deratizaci sklepních a půdních prostor. Generálním dodavatelem stavebních prací za přibližně 100 milionů korun je firma Valtr.

amb

Reklama

AUTOSERVIS JAROSLAV NEVŘELA

Katalog firem » Auto - moto » Autoservisy, opravny

Sídlíme v objektu Auto Kelly, což je nespornou výhodou v rychlém dodání náhradních dílů pro všechny typy vozidel. Díky tomu jsme schopni běžné opravy řešit na počkání, bez před...