Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 13.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Šantovka Tower: Přestaňte se hádat nad jedním obrázkem

Tipy a názory

14.2.2013

Autor: Jan Procházka

Skotačení kolem třetího mrakodrapu už začíná budit spíše úsměvy. Už víme, kdo je na čí straně, komu se líbí, komu ne. Hysterčíme ale zbytečně. Nebude lepší si počkat, až budou mít strašení, petice a na druhé straně vyzdvihování hodnot plánovaného díla o co se opřít? Přijde mi, že jeden obrázek je vážně málo.

Už mi to skotačení kolem neexistujícího mrakodrapu trochu připomíná blázinec. Investor ukázal, co by chtěl stavět. Řekl taky kde a do jaké výšky. To je zatím všechno. Slíbil, že bude postupovat v souladu se zákonem, a je pravděpodobné, že se sice bude snažit prosadit svou všemi dostupnými prostředky, což je jeho svaté právo, ale pokud úředník nakonec bumážku na stavební povolení neotiskne, bude mít prostě investor smůlu. (Pokud by chtěl celou stavbu vyřešit nějak "bokem", jak určití lidé tvrdí, zřejmě by zvolil méně okázalý způsob prezentace. Jeden takový barák už tu máme.)
Jak je u nás zvykem, prakticky ihned po zveřejnění vizualizací se objevil zástup lidových odborníků, kteří začali zaujímat stanoviska a poskytovat mediální prohlášení. Skuteční odborníci, kteří mají na odborná stanoviska odpovídající vzdělání a zkušenosti, si dali trochu na čas, ale mediální vlnu ještě stihli. Takže už víme, komu se věžák líbí a komu ne. Super. Jen mi to trochu připomíná nedávné bratrovraždění mezi Losnovci a Mažňákovci. Tohle pošťuchování mělo alespoň trochu smysl, protože bitvu vyhráli ti, kterých se podařilo aktivizovat víc. To neplatí v případě Šantovky. Tady budou zaplaťpámbu rozhodovat pravdivé argumenty. A poslední slovo bude mít úředník s razítkovací pravomocí.

Celá ta hysterie mi spíš připomíná snahu se trochu vyhřát ve světle kamer. Někdo vydá nesouhlas, druhý k tomu přilepí opačné stanovisko a hned jsme zase na titulce. Oba. Áčka i Béčka. Losnovci i Mažňákovci. Chápu, ale je to blbina. Zřejmě jediný, kdo se téhle uječené válečky odmítl zúčastnit, je primátor. S jediným rozumným argumentem: přestaňte se hádat nad jedním obrázkem a zkuste si šetřit síly na opravdový boj. Až budou na stole výkresy, studie a posudky nepsané horkou jehlou s předem jasným výsledkem. Pak bude čas na přivazování, vyrábění transparentů a stavění barikád. A nebo uznání: ano, spletli jsme se. Už víme, kdo je na čí straně, další krok teď musí udělat investor. Musí přijít za úředníkem a poprosit ho o razítko. Do té doby jsou jakákoliv další prohlášení jen populismus. (A teď do mě. Dole v diskuzi je prostoru dost.)

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip