Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 2.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Šantovka bude v únoru patřit milovníkům letectví, vystaven bude i legendární MiG-21

Kultura

28.1.2015

Autor: roc jap

Milovníci letectví by měli zpozornět. Po celý únor bude v Galerii Šantovka k vidění mnoho exponátů z leteckého prostředí. Expozici bude vévodit legendární sovětský stíhací letoun MiG-21, který ještě donedávna chránil i naše nebe a v řadě zemí stále slouží. Návštěvníci si ale budou moci prohlédnout i celou řadu “detailů”, například motor z vrtulníku Mi-8 či různé přístroje a kombinézy.

“Výstava uvede několik letadel v čele s legendárním stíhacím letounem, který se zúčastnil mnoha ozbrojených konfliktů ve službách více než padesáti armád z celého světa - MiG-21MF, piloty od první světové války až po současné supermoderní specialisty určené pro přežití ve stratosféře a jejich výbavu pro přežití při katapultovaní, unikátní kokpity, letecké motory, či letecký trenažér dnes již nevyčíslitelné hodnoty D – 4 Link Trainer. Ten je jeden z posledních tří dochovaných trenažérů pro 1. generaci britských proudových stíhačů na celém světě,” uvedl za pořadatele Pavel Kratochvíl.

Mezi nejzajímavější exponáty výstavy patří motor z vrtulníku Mi-8, konkrétně ze stoje, v němž v roce 1977 zahynula Viera Husáková, manželka tehdejšího prezidenta. “Ten celý vrtulník poté nechal spálit napalmem a jen díky nebojácnosti destrukční čety a mnoha letech jeho ukrývaní, se na něj můžeme nyní podívat i my,” doplnil Kratochvíl.

Pro návštěvníky bude také připravena speciální letecká škola s reálným simulátorem MiG-21 i 3G trenažérem pro simulaci stavu beztíže a dezorientace v prostoru, jež zažívají stíhací piloti či kosmonauti.
Výstava začíná prvního a potrvá až do posledního února.

roc jap

Reklama

PNEUBAZAR - PNEUSERVIS

Katalog firem » Auto - moto » Pneuservis

Provádíme ekologickou likvidaci vozidel zdarma. Pro likvidaci vozů a autovraků jsme certifikování společností CALLPARs System. Náš pneuservis nabízí výměnu pneumatik, montáž a demontáž ko...