Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Šantovka přivítá největší průvod cosplayerů v republice

Tipy a názory

6.1.2017

Autor: zd

Do Šantovky se vrací největší veřejný průvod cosplayerů v Česku, tentokrát s podtitulem Víkend se superhrdiny. Akce se uskuteční od pátku 27. do soboty 28. ledna. Nenechte si ujít jedinečný zážitek - festival oživlých fiktivních postav!

52 cosplayerů na minulém ročníku akce v Olomouci, která se konala v listopadu roku 2015. 52 cosplayerů na minulém ročníku akce v Olomouci, která se konala v listopadu roku 2015. Foto: Michal Pospíšil

Cosplay

Název je zkratkou z anglických slov "costume play", což v překladu znamená kostýmová hra. Jedná se o subkulturu či komunitu lidí, kteří se oblékají a charakterově ztotožňují s fiktivními postavami nejčastěji z žánrů jako sci-fi a fantasy a jednotlivých druhů umění jako comics, anime či PC hry. Cosplayer se snaží o dosažení maximální autentičnosti postavy při využití vlastních, případně i cizích kreativních sil (šití, make-up, výroba brnění a zbraní atd.). Zjednodušeně lze říci, že jde o ožívání fiktivních světů. Oficiálně vznikl v 30. letech v USA, nejvíce je však v současnosti rozšířen v Japonsku a jihovýchodní Asii.

Cosplayery, tedy oživlé fiktivní postavy, jsme měli možnost v Olomouci vidět už v listopadu roku 2015. "Letošní druhý ročník slibuje opět páteční večerní průvod, účast mnohem více cosplayerů a také sobotní stezku plnou superhrdinských a pohádkových úkolů nejen pro děti. Celá nákupní galerie na dva dny ožije fikcí a novodobými legendami," láká manažer Pavel Vykydal.

Cosplay je novodobým fenoménem, který vznikl a vyvíjí se s pop-kulturou, tedy s fanouškovskými základnami kolem fiktivních postav a jejich příběhů. "Cosplayer se snaží o dosažení maximální autentičnosti předlohy postavy při využití vlastních, případně i cizích kreativních sil (šití, make-up, výroba brnění a zbraní atd.). Nejde jen o nošení masky, ale také o to se s postavou sžít," popsala koordinátorka akce a zároveň cosplayerka, s níž se můžete v šantovce poslední lednový víkend setkat. Nejčastěji jsou předlohám pro cosplay Star Wars, League of Legends, Naruto, Avengers a samozřejmě některé z nich se představí i na Šantovce. Olomoučané budou mít tak už podruhé šanci se s nimi setkat v naprosto bezprostřední interakci. Zatímco je standardem, že se vyznavači cosplaye scházejí na conech, kde se platí vstupné a běžný člověk se na ni ani nedostane, nyní se cosplayeři vydají přímo mezi regulérní návštěvníky obchodního domu a budou tu pro ně.

zd