Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 10.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Šantovkou budou nejdříve projíždět tramvaje číslo pět, trojka se přidá až později

Zprávy z regionu

27.9.2013

Autor: amb

Ve dvou etapách se bude postupně rozbíhat tramvajový provoz na nové olomoucké trati přes Šantovku na Nové Sady. Po zhruba měsíčním provozu vystřídají v polovině listopadu provizorní autobusovou linku 30 tramvaje číslo 5, až v únoru příštího roku by se k nim pak mohly přidat stroje s označením 3. Dopravní podnik totiž nejprve potřebuje zkompletovat dodávku všech nových obousměrných tramvají.

Společnost Krnovské opravny a strojírny s.r.o. nyní dodala olomouckému dopravnímu podniku další čtyři tramvajové vozy typu VarioLFplus/o, které jsou určeny pro obsluhu nové tratě směr Nové Sady. "Obdobně jako ostatní již dodané tramvaje budou tyto vozy provozovány na stávajících linkách a cestující je poznají podle odlišného exteriéru a uspořádání interiéru. Evidenční čísla těchto vozů jsou 107 až 110. Smluvní cena za jeden kus činí 21,96 milionu korun bez daně z přidané hodnoty, tedy 307,44 milionu za celou dodávku čtrnácti vozů," uvedla mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Magdaléna Kopřivová a dodala, že poslední čtyři vozy budou dodány do 30. prosince tohoto roku.
Dopravní obslužnost galerie Šantovka po jejím otevření 18. října bude nejprve zajišťovat dočasná autobusová linka číslo 30. Ta pojede na trase Tržnice - Šantovka - V Kotlině - Trnkova - Zikova - Povel, škola a zpět. "Provoz této linky bude ukončen po spuštění zkušebního provozu na tramvajové trati během měsíce listopadu, po dokončení výstavby trakční měnírny. Protože však nebude k dispozici kompletní počet vozidel, předpokládáme zajištění dopravy nejprve pouze linkou číslo 5 v třicetiminutovém intervalu přes třídu Kosmonautů na hlavní nádraží. Ke změně jízdních řádů dojde až po zavedení kompletního provozu obou tramvajových linek, tedy linky 5 a linky 3 v patnáctiminutovém intervalu přes tržnici a centrum k hlavnímu nádraží," popsala jednotlivé etapy Kopřivová s tím, že předpokládaný termín těchto změn je 1. února příštího roku.

Dopravní podnik v těchto dnech zároveň doplnil vozový park nízkopodlažních autobusů o další dva nové stroje. Kloubový autobus Solaris Urbino 18 je poslední z projektu Obnova vozového parku autobusů městské hromadné dopravy v Olomouci, který je spolufinancován Evropskou unií čtyřicetiprocentní dotací. Cena nového autobusu činí 6,6 milionu korun. Za bezmála čtyři miliony pak dopravní podnik pořídil midibus Solaris Urbino 8.6 jako jediný stroj této délky v Česku.
"Nyní má dopravní podnik ve svém vozovém parku osmdesát autobusů, z toho 57 strojů, tedy 71 procent je nízkopodlažních," doplnila Magdaléna Kopřivová.

amb

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941