Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 3.8 °C

Hokejová naděje Blanka Škodová jede pomoci českým hokejistkám k postupu do elitní skupiny MS v hokeji

Rozhovory

9.4.2015

Autor: Karel Skřička

Jako kometa vylétla v letošní sezóně sedmnáctiletá olomoucká hokejová brankářka Blanka Škodová. Nejprve byla nominována na MS do 18.let v americkém Buffalu jako druhá brankářka českého týmu. Po vynikajících výkonech následovala dva dny po návratu pozvánka na soustředění české ženské hokejové reprezentace v Liberci. V únoru již následovala nominace na hokejový turnaj ženských reprezentačních týmů ve Švýcarsku. A tam to byl pro mladou olomouckou brankářku křest ohněm. České hokejistky turnaj vyhrály a dokonce porazily 4:3 i bronzové medailistky z olympiády v Soči Švýcarky na jejich domácím stadionu. Tím se její kariéra nastartovala. Byla nominována i na MS žen v hokeji do Francie, které startuje 12. dubna a vítězky postupují do elitní skupiny MS pro příští sezónu. Před odletem do Francie jsme mladé olomoucké brankářce dali několik otázek.

Rádi bychom Vás trochu více představili olomoucké sportovní veřejnosti. Kdy a kde jste začínala s hokejem?

Začínala jsem v šesti letech ve Šternberku. Bylo to z mé iniciativy, ale hodně mi pomáhala maminka. První můj trenér byl pan Smolik. Řekl mi, že to není špatné, tak jsem u hokeje zůstala. Hrála jsem později ve Šternberku ženskou ligu, ale klub vlastně skončil. S holkama jsme chtěly v hokeji pokračovat a hledaly jsme kde. V Olomouci nebyla možnost, tak nakonec jsme se domluvily v Uničově. Postupem času jsem zjistila, že bych potřebovala víc trénovat, tak jsem se domluvila s panem Přecechtělem, který souhlasil s tím, abych trénovala s mladším dorostem HC Olomouc. Jsem tu již dva roky a je to pro mne výborné. Navíc mám střídavý start v Karviné, takže zápasů včetně reprezentace mám dost. Navíc jsem s Karvinou hrála v lize mistryň. Dostaly jsme se až do finálového turnaje v Rusku.

Na základě těchto výsledků jste se tedy dostala nejprve do mládežnické reprezentace a potom i do ženské?
Nejprve jsem před čtyřmi lety byla nominovaná do reprezentace do 15. let a tam jsem odehrála jeden přípravný zápas proti Slovensku. Potom jsem pozvánku do reprezentace již neobdržela. Až v srpnu loňského roku jsem byla nominována do reprezentačního týmu osmnáctiletých. S tímto týmem jsem se dostala na MS v americkém Buffalu.

To byl asi pro Vás velký zážitek chytat na MS a ještě v Americe...
Je to úplně jiný svět. Bylo to něco neskutečného. Budu hodně dlouho vzpomínat i na to, co se týče přístupu. Vše bylo na profesionální úrovni. Bylo to krásné, ale také dost náročné. Za tři týdny jsme ze sebe museli vydat úplně vše, ale stálo to zato. Pouze nás trochu mrzelo čtvrté místo, jen kousíček od medaile.

Na MS jste odjížděla jako druhá brankářka, ale v průběhu prvního zápasu jste se vlastně až do konce turnaje stala jedničkou...
Je to pravda. Před turnajem byla jasná jednička určená. Hned v prvním utkání se celému týmu nedařilo. Trenér chtěl něco změnit, tak v polovině zápasu poslal do branky mě. Podařilo se mi nedostat již do konce utkání gól i další utkání, tak mi již trenéři dali přednost.

Po MS juniorek však Vaše cesta vzhůru pokračovala nominací do reprezentace žen
Dva dny po příletu z Ameriky jsem dostala pozvánku na soustředění ženské reprezentace do Liberce. Tam jsem se dozvěděla, že jsem trenéry svým výkonem zaujala a byla jsem nominovaná na turnaj do Švýcarska. Tam jsem ze tří zápasů odchytala jeden a půl. Turnaj jsme nakonec vyhrály. Z další repreakce dvojutkání na Slovensku jsem se musela omluvit, jelikož jsem dostala zápal plic. Nyní jsem se zúčastnila utkání proti Rakousku ve Znojmě. V tomto utkání již hrál užší výběr národního týmu. Přiletěly i hráčky, které hrají zahraniční ligy v Rusku, Švédsku, USA a Kanadě. Ve středu již odlétáme do Francie. Rádi bychom postoupiy do elitní skupiny a hrály na příštím MS v Kanadě.

Účast na MS bude asi doposud Váš největší hokejový strop?
Letos mám již za sebou těch stropů hodně. Ale máte pravdu tento je ze všech největší. Uvidím ještě, jak nás trenéři nasadí na zápasy. Já jsem však ráda, že se vůbec mohu takové akce zúčastnit.

Jak bude po těch letošních úspěších pokračovat Vaše kariéra?
Nějaké nabídky mám, ale zatím nic definitivního není, a navíc nyní před mistrovstvím o tom nechci moc přemýšlet a zatěžovat si s tím hlavu. Vše se rozhodne až po sezóně.

Přejeme Vám hodně úspěchů v další kariéře a na MS co nejvíce utkání a postup do elitní skupiny.

Karel Skřička

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip