Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 14.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Šesté místo je neúspěch, reálný byl boj o bronz, říká kouč olomouckých volejbalistek

Rozhovory

11.4.2015

Autor: Adam Fritscher

Po letech většinou úspěšných bojů o extraligové medaile se letos volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc musely spokojit až se šestým místem v pořadí nejvyšší domácí soutěže. Sezona vysokoškolačkám skončila nečekaně brzy, už v závěru března po čtvrtfinálovém vyřazení od Frýdku-Místku. „Právě s ním a s Olympem Praha jsme se měli prát o druhé až čtvrté místo, ale neuspěli jsme. Příčin bylo hned několik,“ začal své hodnocení právě skončené sezony olomoucký trenér Jiří Teplý.

Jak tedy tuto sezonu, která sice ještě vrcholí boji o medaile, ale pro váš tým už se uzavřela, vidíte s odstupem dvou týdnů po vyřazení ve čtvrtfinále?
Je třeba říct, že sezona se určitě nepovedla podle našich představ, přičemž příčin bylo víc. Určitě byla šance hrát o třetí místo, počítali jsme s tím, že se o druhou až čtvrtou příčku porveme se silnými celky Olympu Praha a Frýdku-Místku. Prostějov je samozřejmě někde úplně jinde.

Jenže komplikace nastala už v základní části soutěže, po níž jste se neprotlačili do lepší pětice týmů pro extraligovou nadstavbu…
To byla právě jedna z důležitých příčin celkového neúspěchu. Souboje s protivníky od sedmého do devátého místa tabulky nám při vší úctě k nim nemohly dát zdaleka tolik jako měření sil s elitními družstvy. V play-off se to pak zákonitě muselo projevit, hlavně v klíčových momentech vyrovnaných zápasů, které ve čtvrtfinále přišly.

Zmínil jste elitní trojici českých týmů, které byly v tabulce dlouhodobé části soutěže před vámi, do lepší pětky však na váš úkor prošlo i brněnské Královo Pole a Ostrava. Jak jste vnímal tyto soupeře?
Určitě jsou to velmi kvalitní celky, nicméně Brno bylo letos a zvlášť později bez Chlumské na liberu přece jen o něco slabší než v minulých letech. Ostravský tým zase těžil z velkého nadšení a bojovného projevu, ale myslím si, že kvalitou jsme na ně měli. Proto jsem byl přesvědčen, že si to můžeme rozdat nejméně o bronz právě s Olympem a Frýdkem.

Už jste pojmenoval jednu příčinu toho, proč jste se místo boje o medaile museli spokojit až se šestou příčkou. Jaké byly ty další?
Především to bylo velmi citelné oslabení kádru před začátkem sezony. Chyběla nám zejména výrazná osobnost v osobě Napolitano Šenkové, velkými ztrátami byly i odchody Heleny Kojdové a Dreksové. Mezery v týmu jsme se snažili zacelit hlavně hráčkami z vloni sedmého Šternberka, je však otázkou, jestli to bylo úplně nejvhodnější řešení.

Do nového extraligového ročníku jste pak také vstoupili nepříliš úspěšně a bodové ztráty z úvodních kol se pak už těžko dotahovaly. Souhlasíte?
Je to tak. Hlavně v první polovině sezony jsme dělali spousty chyb, navíc jsme se potýkali s velmi slabým servisem. Přitom ve čtvrtfinálové sérii s Frýdkem-Místkem už holky předváděly dobrý volejbal oproti velmi nevyrovnaným výkonům z předchozích měsíců. Bohužel kvůli budoucím mateřským povinnostem právě před play-off z kádru vypadla Schandlová (za svobodna Mátlová), což byla další z příčin toho, proč se sezona nepovedla podle našich představ. Právě její nesporná útočná síla totiž mohla být tím pověstným jazýčkem na vahách v rozhodujících momentech vypjaté a vyrovnané čtvrtfinálové série. V některých setech nám k úspěchu chyběl jen jeden či dva získané míče, které by zrovna Schandlová byla schopna položit.

Letošní sezona vám skončila znatelně dříve než ty předchozí. Co vás nyní čeká?
Především už musíme myslet na další soutěžní ročník a vhodně doplnit družstvo, hlavně na několika postech, které nás pálí nejvíc. Samozřejmě již teď víme, že některé hráčky nás opustí, jiné zase zůstávají. Nadále bude pokračovat i spolupráce se šternberským Sokolem, ale s tím, že hráčky, které by měly přejít do Olomouce, na to musí výkonnostně mít a hlavně prokazovat dlouhodobě snahu posunout se do lepšího celku. Co se týká tréninků, budeme je mít opět spojené se Šternberkem, přičemž víc se budeme individuálně věnovat mladým hráčkám, se kterými se hodně zaměříme na techniku.

A už máte i představu o plánech do nové sezony?
Opět budeme chtít bojovat o první extraligovou trojku a chceme také požádat o divokou kartu do evropských pohárů, kam bychom si vzhledem k pravidelným účastem z minulých let podle mě zasloužili jít a mělo by to snad klapnout.

Adam Fritscher

Reklama

Marek Coufal

Katalog firem » Řemeslníci

Rekonstrukce interiérů, bytů, domů. Sádrokartony, podlahy, malby, dveře a zárubně ......