Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 19.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Šikovný řidič svým autem zablokoval na hodinu tramvaje, dopravní podnik po něm chce náhradu škody

Zprávy z regionu

4.12.2013

Autor: Jan Procházka

Stačí jeden bezohledný šofér parkující jako pověstné Hospodářské zvíře a stovky cestujících mají smůlu. Přesně taková situace nastala včera před sedmou hodinou večer. Řidič stříbrného golfu se zlínskou SPZ zaparkoval u Koruny téměř na kolejích. Situaci nakonec po téměř hodině vyřešili strážníci, kteří po marném čekání na odtahovou službu auto odnesli z cesty ručně. Podobné situace přitom nejsou vůbec výjimečné. Řidičům hrozí nejen odtah, bodová nadílka a tučná pokuta. Dopravní podnik totiž požaduje náhradu škody. A ta nebývá zrovna malá.

Téměř na hodinu zaměstnal včera řidič stříbrného golfu se zlínskou SPZ pracovníky dopravního podniku a městské strážníky. "Parkuje jako prase, podívejte, stojí skoro na kolejích. Ten snad měl místo mozku sulc," rozčiloval se peprně jeden z mužů, kteří včera u případu zasahovali. Malý vůz skutečně parkoval tak, že řidič první tramvaje ani nezkoušel místem projet. Za ním pak stály další dvě soupravy, dispečeři pak odkláněli tramvaje přes tržnici a na linku do centra vyslali náhradní autobusy. Jenže přišly další komplikace: u strážníků i státních policistů se právě střídaly směny, což akci výrazně zpomalilo. "Strážníci přijeli po čtvrt hodině, další zdržení vzniklo při zjišťování totožnosti majitele zaparkovaného vozidla," potvrdila mluvčí dopravního podniku Magdaléna Kopřivová. Když bylo konečně jasno, dostali dispečeři i strážci zákona a pořádku další studenou sprchu. "Firma Spemax na opakované žádosti oznámila, že údajně nemůže z tohoto místa vozidlo odtáhnout, mobilní dispečer strážníků přiotom navrhoval, že zajistí prostor pro odtažení vozidla odcouváním stojících souprav. Firma Spemax ale na místo nedorazila," popsala horké chvilky Kopřivová. Nakonec musela nastoupit stará dobrá ruční práce. Strážníci si přivolali posilu a vozidlo z cesty odnesli. Teprve poté se dostavil majitel. "Bylo mu oznámeno podezření z přestupku a věc byla oznámena příslušnému správnímu orgánu. Řidiči hrozí pokuta až 2500 korun a uložení dvou trestných bodů," sdělil Jaroslav Stodola z preventivně informační skupiny městské policie. Pokuta ale nebude jedinou finanční bolístkou, kterou si řidič nešikovným zaparkováním způsobil. Dopravní podnik totiž na něm hodlá vymáhat škodu. "Zatím jsme ji předběžně vyčíslili na tři tisíce korun," prozradila mluvčí Kopřivová.

Nešikovně zaparkovaná auta brání průjezdu tramvají poměrně často. Většinou se ale majitelé po pár minutách vrátí a situace tak je vyřešena dřív, než dojde k vážnějším komplikacím. Odtah může nařídit strážník městské policie. "Letos jich bylo realizováno dvacet osm," doplnil Stodola.

Reklama

AQUAPARK OLOMOUC a.s.

Katalog firem » Zábava, volný čas

Aquapark Olomouc nabízí možnost aktivního trávení volného času s dostatkem pohybu a relaxace v příjemném prostředí. Návštěvníkům nabízí zajímavé adrenalinové a relaxační vodní atr...