Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 6.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Sklo Anny Srovnalové v mnoha uměleckých podobách

Kultura

6.5.2008

Autor: Bohumír Kolář

V Galerii PODKOVA vystavuje od pondělí 5. května své práce mladá výtvarnice Anna Srovnalová ze Zábřeha. Mnoho o ní nikdo neví, a tak svým způsobem je pro olomouckou výtvarnou scénu příjemným překvapením.

Autorka se pohybuje ve sféře duchovně orientovaného kumštu a její umělecké artefakty se vyznačují nejen velmi solidní úrovní sklářské dělnosti, ale i vytříbeně kultivovanou tvořivostí, rozuměj uměleckou invencí. Ta je víc než poctivá už tím, že se rodila postupně a navzdory osudu, který ji od uměleckého snažení spíš odváděl. Začínala studiem na střední odborné škole oděvní v Zábřehu, přešla na Střední odbornou školu sklářkou ve Valašském Meziříčí, kde se z ní stala malířka skla , poté si rozšířila kvalifikaci o umělecko-řemeslné zpracování skla. Zkušenosti sbírala v ateliéru fusingu u prof. Petra Tichánka, v ateliéru pískovaného skla a vitráží u Jana Votavy, v malírně u mistra Miroslava Šloufa.

Na Vyšší odborné škole sklářské v Novém Boru zvládla hutní tvarování, na Bild-Werku ve Frauenau vitráže, na stáži v Hadamanu vitráže, fusing, broušení i rytí skla.... Učí se dodnes a s největší pravděpodobností neskončí nikdy... Kdo takto přistupuje k tvorbě, má perspektivu vyplývající z jistoty, že nezakrní....

Galerie Podkova je proto jakousi přehlídkou všeho, co ve sklářské tvorbě Anny Srovnalové už nabylo uměleckých hodnot. Není toho málo. Obdivovat je možno každý vystavený objekt, jeho tvarovou ladnost, barvy, jejich akordy, nápaditost a neotřelost.... Spojení vystaveného díla s řemeslným fundamentem osvobozuje umělkyni od povinnosti a nezbytnosti vysvětlovat smysl díla. Ten je zřejmý. Zbývá proto dostatek času objevovat krásu...
K milé atmosféře vernisáže patřila hudební produkce tria Martin Hroch (klavír), Ondřej Malý (housle) a Vojtěch Pacal (kytara) a citlivý vyklad umělčiny přítelkyně Lucie Kvěchové.

Bohumír Kolář

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941