Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 6.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Sladovna na Wolkerově je pryč, do pěti let
 tu budou byty, kanceláře a obchody

Zprávy z regionu

26.7.2012

Autor: Jan Procházka

Historický areál sladoven na Wolkerově ulici už je minulostí. Demoliční čety ho v těchto dnech srovnávají se zemí. V horizontu pěti let by tu měl vyrůst komplex bytů a obchodních prostor. Z původního areálu zůstane pouze objekt s dvěma dominantními komíny. Investor plánuje, že v budově by mohlo vzniknout kulturní centrum.

Sto sedmdesát bytů, šest tisíc metrů čtverečních obchodů a čtyři tisíce čtverečních metrů kanceláří. To vše má do pěti let vzniknout na místě někdejších sladoven na Wolkerově ulici. Jeden z posledních velkých olomouckých brownfieldů už demoliční čety mažou z mapy města. "Demoliční práce máme naplánované do října, vlastní bourací fáze už ale pomalu končí a začne se s uklízením," sdělil David Sedlář ze společnosti Nová Sladovna, která celý projekt realizuje. Nákladní auta budou muset z areálu odvozit přes dvě stě tun oceli, devět set krychlových metrů dřeva nebo šest set krychlových metrů betonu.

Kdy se ale začne s budováním nových prostor, zatím není rozhodnuto. Podle Sedláře by se mělo začít stavět zhruba do tří let, hotovo by mohlo být v roce 2017. Jisté je, že nový areál bude vznikat postupně. Část už je hotová: hotel Ibis je od května otevřený. A právě na něj má další výstavba navázat.

Původní areál pivovaru a obchodních sladoven vznikal postupně na konci devatenáctého století. V posledních letech ale byly prostory málo využívané, postupně chátraly, rozhodně však nebyly v tak špatném stavu jako třeba nedaleké Milo. "Ještě v zimě část objektu sloužila Sladovnám Soufflet, bohužel bylo čím dál těžší areál udržovat v provozuschopném stavu," připustil Sedlář. A právě to byl podle něj důvod k demolici, přestože objekty by ještě přinejmenším několik let mohly sloužit. "Bohužel se nenašel tak solventní nájemce, který by si takové skladové prostory pronajal; vzhledem k plánované výstavbě jsme navíc nemohli garantovat pronájem na delší dobu," připustil Sedlář.

Z areálu ale nakonec přece jen něco zůstane: pivovarská věž s dvěma typickými komíny by se měla stát součástí nového areálu. "Uvažuje se, že objekt zrekonstruujeme a díky velkoprostorovým místnostem z něj může být společensko kulturní centrum," nastínil Sedlář, podle kterého je však tento plán zatím ve stádiu úvah.

Co konkrétně v nových objektech kromě bytů vznikne, ale zatím není jasné. Hovořilo se o bance, službách pro občany i o posilovně či bazénu. "Zájemce o prostory zatím nemáme, jsme momentálně ve fázi hledání," podotkl David Sedlář. Společnost Nová Sladovna zatím nechce sdělil ani plánované investiční náklady na celou akci.

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip