Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 4.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Slalomová dráha kolem Šantovky je reálná, ukázala studie. Podívejte se, jak by se řeka proměnila

Sport

1.10.2014

Autor: Jan Procházka

Už zhruba za pět let by mohli mít olomoučtí vodáci k dispozici zbrusu nový moderní umělý kanál, na kterém by mohlo vyrůst mnoho světově úspěšných sportovců. Studie, kterou si totiž sportovní klub kanoistů nechal zpracovat, ukázala, že projekt je ve vyhlédnuté lokalitě kolem Šantovky reálný.

Mlýnský potom, protékající kolem Šantovky, by se mohl už brzy změnit ve sportoviště. Místní oddíl kanoistioky by tu totiž rád vybudoval moderní areál s kanálem pro vodní slalom. "Ta lokalita je dnes poměrně neutěšená, proto je to hodně zajímavý projekt i z pohledu urbanismu. Navrhli jsme proto řešení, které počítá s vybudováním umělého koryta, rybochodu, budovy se zázemím a úpravou obou břehů," prozradil architekt David Benda. Areál bude podle něj využívat ekologické technologie. "Pro dobu, kdy je potřeba zvýšit průtok v korytu, bychom používali speciální turbínu, která by přečerpávala vodu ze spodní části kanálu zpět nahoru. Ve chvíli, kdy nebude plnit tuto funkci, vyrábí turbína elektřinu, čímž se výrazně sníží provozní náklady," vyzdvihl Benda. Celý projekt dostal kladný posudek i od ekologů.

Pokud by olomoučtí kanoisté stavbu kanálu prosadili, slibují za to výrazně zlepšit své sportovní výsledky. "Dostali bychom se na úroveň těch nejlepších oddílů, kterým budeme moci směle konkurovat. Trenérské zázemí na to máme, když bude divoká voda, můžeme slíbit, že seniorští reprezentanti na olympiádě budou mít na hrudi nápis SK UP Olomouc," slíbil předseda oddílu Robert Knebel. Kanál by ale zdaleka nesloužil jen vodákům a jejich akcím, otevřen by byl i pro veřejnost.

Projektu fandí současné vedení města i kraje. Vodáci ale budou na jeho realizaci potřebovat sehnat přibližně sto milionů korun. "Máme od města i kraje nějaké přísliby kofinancování, rozjíždíme jednání i na ministerstvu školství, přes které bychom se mohli dostat k evropským penězům. Nejprve ale musíme vyjasnit vztahy k potřebným pozemkům," uzavřel Knebel. Podle něj by hotovo mohlo v ideálním případě být kolem roku 2020. O stavbu kanálu přitom vodáci usilují přes třicet let.

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip